Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Ambasadori UNICEF-a u kampanji posvećenoj djeci sa poteškoćama “Govorimo o mogućnostima”

Sarajevo, 20. 08. 2013. – Specijalni gost ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, slavni glumac i UNICEF-ov međunarodni ambasador dobre volje, dao je danas svoju podršku kampanji “Govorimo o mogućnostima”, koju zajednički provode UNICEF, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i USAID, s ciljem podizanja svijesti i promjene stavova i djelovanja opće javnosti prema djeci sa poteškoćama i njihovim obiteljima.


Tim povodom danas je u Sarajevu Danny Glover u pratnji predstavnice UNICEF-a, Florence Bauer, otpravnika poslova Delegacije EU u BiH, Renza Daviddia i v.d. direktora Misije USAID u BiH, Stevena Majorsa, učestvovao posebnoj igri “između dvije vatre” sa djecom sa i bez poteškoća, organiziranoj u sklopu finala Sportskih igara mladih.
Mjesec i pol od njenog pokretanja, kampanje o djeci sa poteškoćama “Govorimo o mogućnostima” je već prepoznata u društvu kroz mnoge aktivnosti provedene u saradnji sa partnerima koji su joj se pridružili.


U augustu su Sportske igre mladih i Specijalna Olimpijada u Bosni i Hercegovini prepoznavši vrijednosti kampanje postali njeni partneri i dali svoj doprinos promicanju mogućnosti djece sa poteškoćama.


Fudbalske zvijezde BiH, UNICEF-ov ambasador Edin Džeko, ambasador Sportskih igara mladih Miralem Pjanić i ambasador Specijalne Olimpijade BiH Asmir Begović su u okviru Sportskih igara mladih odigrali posebnu goalball utakmicu sa djecom sa poteškoćama i bez njih. Za vrijeme ovog događaja predstavnica UNICEF-a u BiH, Florence Bauer i otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, Renzo Daviddi su pozvali javnost da prepozna mogućnosti a ne poteškoće i pozvali su sve moguće buduće partnere da se pridruže kampanji.


Istog dana poslijepodne, za vrijeme treninga na stadionu Koševo, nogometna reprezentacija SAD-a, u saradnji sa USAID-om i Ambasadom SAD-a u BiH, ugostila je preko 40 djece sa i bez poteškoća, učesnika Sportskih igara mladih i drugih udruženja.


Inkluzija u sportu i fudbalu je ovaj mjesec bila u fokusu aktivnosti kampanje i kulminirala je u augustu utakmicom BiH – SAD, na kojoj su se djeca sa poteškoćama, zajedno sa svojim drugovima iz Sportskih igara mladih, pridružili fudbalerima BiH i SAD-a u postrojavanju na travnjaku stadiona Koševo pred više od 25 000 posjetitelja. Svi su djecu pozdravili velikim i toplim pljeskom.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children