Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Učinimo nevidljivo vidljivim: UNICEF apeluje na snažniji glas i hitno djelovanje u borbi protiv nasilja nad djecom

NEW YORK, 31. 07. 2013. – Nasilje nad djecom se prečesto ne vidi, ne čuje i ne prijavljuje, rečeno je danas iz UNICEF-a, i time je najavljena inicijativa koja će potaknuti obične građane, tvorce zakona i vlade da glasnije progovore o borbi protiv nasilja nad djecom.
Inicijativa je zasnovana na sve većem bijesu javnosti koji je buknuo nakon strašnih napada na djecu, poput pucnjave na tada četrnaestogodišnju Malalu Yousafzai u Pakistanu u oktobru 2012. godine, pucnjave koja je rezultirala smrću 26 učenika i nastavnika u Newtownu, država Connecticut, u decembru 2012. godine i grupnom silovanju djevojčica u Indiji i Južnoj Africi 2012. godine.
“U svakoj državi, u svakoj kulturi, ima nasilja nad djecom,” rekao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake. “Kad god i gdje god su djeca povrijeđena, naš bijes i ljutnja moraju biti viđeni i za njih se mora čuti. Moramo nevidljivo učiniti vidljivim.”

Ovo je temeljna poruka UNICEF-ove inicijative Prekinimo nasilje nad djecom. Inicijativa poziva ljude širom svijeta da prepoznaju nasilje nad djecom, priključe se svjetskim, državnim ili lokalnim pokretima da se ono prekine i da se prikupe nove ideje da bi se zajedničko djelovanje usmjerilo na ovaj cilj. Sada imamo moć da se borimo protiv nasilja, kažu iz UNICEF-a, kako organizacija prenosi svoj svjetski glas da doprinese naporima koji se već ulažu.


Inicijativa je predstavljena snažnim videom u kojem je narator glumac i UNICEF-ov ambasador dobre volje Liam Neeson. On gledaoca vodi kroz niz scena koje prikazuju nevidljivo nasilje.

“Ovo je petnaestogodišnjakinja- žrtva grupnog silovanja,” kaže dok kamera prelazi preko napuštenog zemljišta. “Ovaj učitelj tuče dječaka jer mu se usprotivio na času, dok ostatak razreda gleda,” kaže dok se scena odvija.

“Samo zato jer ne vidite nasilje nad djecom, to ne znači da ga nema,” kaže Neeson. “Učinimo nedivljivo vidljivim. Pomozite nam da zaustavimo nasilje nad djecom. Pridružite nam se. Progovorite.”


Potrebu brzog djelovanja naglašavaju čak i dostupni ograničeni statistički podaci, koji ukazuju na razmjer i veličinu problema nasilja. Na primjer, oko 150 miliona djevojčica i 73 miliona dječaka ispod 18 godina iskusili su seksualno nasilje i iskorištavanje, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), i procjenjuje se da se svake godine vrši trgovina 1.2 miliona djece, prema izvještaju Međunarodne organizacije rada (ILO) iz 2005. godine.

Nasilje ne nanosi samo fizičke rane nego ostavlja i mentalne ožiljke na djeci. Utiče na njihovo fizičko i mentalno zdravlje, ugrožava mogućnosti da uče i druže se i otežava im razvoj. 

Posebna web stranica i medijska kampanja naglašavaju načine na koje djeca, roditelji i društva mogu djelovati – neki od njih su uključivanje, informiranje, organiziranje događaja i javnih rasprava, podrška djeci žrtvama nasilja i saradnja sa svjetskim i lokalnim partnerima UNICEF-a.

Zaštita djece je u srcu UNICEF-ova mandata. U Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djeteta određuje se da svako djete svugdje ima pravo na zaštitu od svih oblika nasilja.

 

 

 

 

Dodatni materijali i resursi

Spotovi u kojima se pojavljuje UNICEF-ov ambasador doblje volje Liam Neeson su dostupni putem sljedećih linkova:

Verzija sa titlovanim prevodom (HRV)

Original - verzija 30 sekundi

Original - verzija 60 sekundi

A materijal je dostupan za preuzimanje putem ovog linka:


Search:

 Email this article

unite for children