Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

Manje djece iza rešetaka; reforme i dalje potrebne

BRUSSELS/SARAJEVO, 1.7.2013. - U Srednjoj i Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji odvijaju se kontinuirane i pozitivne reforme u oblasti prava djeteta. Međutim, djeca se još uvijek suočavaju sa velikim preprekama u pristupu pravdi. Razgovarano je o tome na Konferenciji na visokom nivou o pravosuđu za djecu održanoj prošle sedmice u Briselu u organiziciji Evropske komisije i regionalnog ureda UNICEF-a.

Konferencija na visokom nivou okupila je oko 120 učesnika, uključujući ministre pravde, ombudsmane i predstavnike civilnog društva, međunarodnih organizacija i Evropske komisije, koji su razgovarali i razmjenjivali iskustva o tome kako ubrzati reforme sistema maloljetničkog pravosuđa i poboljšati jednak pristup pravdi za svu djecu u okviru strategija za vladavinu prava. 


Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini i Jasminka Džumhur, ombudsman u Instituciji ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine sudjelovale   su na ovoj Konferenciji na visokom nivou. Gospođa Džumhur bila je i među uvaženim panelistima koji su razgovarali o izazovima i perspektivama za osiguranje pristupa pravdi za djecu. Gospođa Džumhur izložila je neke od glavnih problema s kojima se suočavaju djeca u kontaktu sa zakonom u Bosni i Hercegovini i ilustrirala na koji način je UNICEF podržao procedure prilagođene djeci koje se primjenjuju na djecu u kontaktu sa zakonom, konkretno prostorije prilagođene djeci u stanicama policije, koje pomažu u rješavanju nekih od navedenih izazova. “Radujem se nastavku suradnje između UNICEF-a i vladinih institucija, uključujući Instituciju ombudsmana, s ciljem daljeg unapređenja i jačanja definiranih programa za maloljetničko pravosuđe“, izjavila je gospođa Džumhur. 

UNICEF u Bosni i Hercegovini zajedno sa Švicarskom agencijom za razvoj i saradnju i Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju pruža podršku Bosni i Hercegovini kako bi se osigurala zaštita, poštivanje i ostvarivanje prava djece u kontaktu s pravosudnim sistemom. Prostorije prilagođene djeci koje su osmišljene u okviru ovog zajedničkog programa sa institucijama Bosne i Hercegovine daju primjer ostalim zemljama u regionu.   


EU i UNICEF pozdravili su napore vlada u regionu, uključujući zemlje koje trebaju postati članice EU, s ciljem proširenja reformi na sistematsku zaštitu prava sve djece u pravosudnom sistemu. Šire reforme obuhvatit će i zaustavljanje kulture nekažnjivosti od strane nadležnih tijela i omogućavanje pristupa pravdi za svu djecu koja su žrtve ili svjedoci kriminalnih radnji.   
Zakonodavstvo u mnogim od ovih zemalja približava se međunarodnim standardima. Bitno je istaknuti da su izmjene zakonodavstva vezane za odredbe o sankcijama i druge reforme također rezultirale značajnim opadanjem broja djece koja venu u zatvorskim ustanovama. 


“Unatoč određenom napretku, i dalje ostaje prostor za značajna unapređenja u oblasti dječjih prava. Postoji potreba za prevazilaženjem institucionalizacije djece i promoviranjem manje stručnog termina u korist porodica. Tu nije kraj našim zabrinutostima. Od suštinske je važnosti da zemlje u našem susjedstvu pored poštivanja međunarodnih standarda za ljudska prava također osiguraju konkretnu provedbu nedavno usvojenih krivičnih zakonodavstava koja su u nekim zemljama vrlo napredna.“ kazao je   Štefan Füle, evropski komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva, u svom uvodnom govoru na Konferenciji.

“Što je veći broj djece u sukobu sa zakonom koja su isključena iz društva, to im je teže vratiti se na pravi put“, kazala je Yoka Brandt, zamjenica izvršnog direktora UNICEF-a. „Postignut je određeni napredak, ali pravda često ostaje slijepa kada su u pitanju potrebe djece. Pravosudni sistemi moraju se prilagoditi kako bi poštivali prava sve djece“. 

Za više informacija posjetite
Internet stranicu Evropskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava

Internet stranicu evropskog komesara za proširenje i evropsku politiku susjedstva, Štefana Füle-a

Link na izvještaj “Maloljetničko pravosuđe u Regiji Centralne i Istočne Evrope i Zajednice nezavisnih država: Napredak, izazovi, prepreke i mogućnosti”

 

 

 

 

Fewer children behind bars, greater reforms needed


Search:

 Email this article

unite for children