Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Govorimo o mogućnostima: Djeca sa i bez poteškoća zajedno u utakmici sa reprezentativcima BiH

UNICEF i Nogometni/Fudbalski savez BiH obilježili su 27. rođendan Edina Džeke specijalnom utakmicom na dan okupljanja Reprezentacije BiH za meč kvalifikacija protiv Grčke, 18 marta 2013. Na taj način ispunjena je posebna želja Ambasadora UNICEF-a i stijelca Nogometne reprezentacije BiH, da rođendan proslavi sa djecom, i svojim angažmanom skrene pažnju javnosti na sportske mogućnosti djece sa poteškoćama, ali i njihove, često zaboravljene, potrebe.

"Rad sa djecom, me veoma ispunjava, i želio sam da ovom utakmicom pokažemo koliko su za njih važne sportske prilike i bavljenje fizičkim aktivnostima. Moji saigrači i ja navijamo za njih i nadamo se da će naša poruka pomoći da se sport učini dostupnim svakom djetetu.” - kaže Džeko i dodaje: “Posebno me raduje činjenica da se u ekipi bila i djeca sa umanjenim sposobnostima, kojima je sport neophodan dio terapije i odrastanja, iako veliki broj njih nema potrebnu podršku ni priliku za to. Želim da svi govorimo o njihovim mogućnostima, umjesto o poteškoćama.” Edin Džeko je rođen 17. marta 1986. godine u Sarajevu i u svojih 27 godina života već je postao najbolji strijelac bh. reprezentacije svih vremena, te jedan od najomiljenijih igrača među navijačima širom naše zemlje.

“Djeca sa poteškoćama i njihove porodice čestu su nevidljivi. Njihova inkluzija u društvo zahtijeva promjenu shvatanja: uvažavanjem njihovih prava i razumijevanjem da će oni svojim aktivnim učešćem unaprijediti cjelokupno duštvo. Oni trebaju živjeti sa nama, a ne pored nas.“ – rekla je predstavnica UNICEF-a u BiH, Florence Bauer.

Nesvakidašnja utakmica u kojoj će se sastati Reprezentacija BiH sa 27 dječaka i djevojčica sa i bez poteškoća, okupljenih oko  Specijalne olimpijade, uz poruku: “Zajedno za djecu - Govorimo o mogućnostima!” odigrana je 18. marta 2013. Za nogometnu selekciju BiH u ovom susretu nastupili su Edin Džeko, Asmir Begović, Vedad Ibišević, Senijad Ibričić, Muamer Svraka, Ognjen Vranješ, Haris Medunjanin i bokser Adnan Ćatić (Felix Sturm), koje je sa klupe predvodio Miralem Pjanić. Trener ekipe Specijalne olimpijade bila je proslavljena bh. sportistkinja i olimpijka Kada Delić. Početni udarac bio je zadatak Josipa Adžaipa, jedinog predstavnika BiH na Specijalnoj olimpijadi 2013.

"Misija Specijalne olimpijade jeste da razvija programe iz oblasti zdravstva, socijalne zaštite, odgoja, obrazovanja, rehabilitacije, organizovanja slobodnog vremena  u cilju jačanja  i podizanja svijesti  o osobama sa intelektualnim nedostacima. Sportisti Specijalne Olimpijade BiH su učestvovali na Ljetnim i Zimskim olimpijskim igrama na kojima su osvajali zlatne, srebrne i bronzane medalje, ali više od medalja je  njihovo vjerovanje da su sportom pokazali da mogu da budu ravnopravni članovi našeg društva."- istakla je Kada Delić, izvršna direktorica Specijalne olimpijade u BiH.

UNICEF i N/FSBiH su spremili i niz iznenađenja, kako za reprezentativce, tako i za dječake i djevojčice na terenu i tribinama. Poseban trenutak za okupljenje bilo je fotografisanje poslije utakmice sa bh. reprezentativcima. Tokom poluvremena, publiku i goste zabavio je nastup dječijeg hora OŠ “Čengić Vila” sa pjesmom “Nemoj mi se rugati” uz prevod na znakovni jezik.

Ulaznice za ovaj susret  su podijeljene dječacima i djevojčicama iz Specijalne olimpijade, omladinskih nogometnih klubova i škola fudbala.


 

 
Search:

 Email this article

unite for children