Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Održan festival jednominutnog filma “Imate minut?”

Banjaluka, 14. mart 2013. - Prvi dječiji festival jednominutnog filma “Imate minut?”, na kojem su prikazana 22 filma koja su u cjelosti napravila  djeca  iz 11 opština/općina u sklopu programa “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH” održan je danas u Banjoj Luci. Uz prisustvo autora filmova, njihovih porodica i prijatelja iz škole, predstavnika vlasti u BiH, Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, UNICEF-a i mnogih drugih gostiju prikazani su filmovi koji su ušli u najuži izbor od ukupno 105 snimljenih filmova, te su u sklopu svečane ceremonije proglašeni najboljim u nekoliko kategorija.


“Metodologiju jednominutnih filmova koristili smo kao novi model aktivnog uključivanja. Djeca iz 11 opština/općina obučena su kako da prepoznaju specifičan problem u svojoj zajednici i kako da ga predstave javnosti kroz jednominutni film koji će podići svijest i potaknuti donosioce odluka da odgovore izazovu. Drago nam je da se metoda pokazala kao veoma uspješna i da je nastalo preko 100 filmova koja su u potpunosti kreirala djeca. Mnogi od njih su veoma dirljivi i preporučuju konkretne prijedloge za poboljšanje uslova za odrastanje i inkluzije djece. Nekoliko filmova je pokrenulo već predstavnike lokalnih zajenica da reaguju, a mi vjerujemo da će mnoga djeca koja su bila dio ovog projekta nastaviti da se bore za svoja prava i da će i u budućnosti pronalaziti načine kako poboljšati okruženje u kojem odrastaju za svako dijete”, istakla je Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH.


Program “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” se provodi uz podršku Evropske unije i UNICEF-a i uz učešće relevantnih institucija i vlasti u BiH na svim nivoima. Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona EUR, sa ciljem da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.


“Finansiramo ovaj projekat jer želimo da djeca spoznaju koliki je njihov kapacitet da se brinu za sebe i da budu emotivno zdravi. Osnaživanje djece kako bi spoznali svoju kreativnost kroz ovaj festival je dio toga. Ovdje se radi o podršci produktivnim životima i angažovanim, produktivnim građanima. Današnja djeca zaslužuju da budu spremna za evorpsku budućnost bez granica, razdvajanja i diskriminacije i pozdravljamo sva nastojanje onih koji rade na tome”, rekao je Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini. 


Značajnu podršku festivalu dala je i kompanija m:tel, dugogodišnji partner UNICEF-a, dajući podršku talentu i inicijativi naših najmlađih. Kako kažu iz kompanije m:tel, treba biti ponosan na činjenicu što smo prijatelji jedne priče koja je pokrenula djecu iz čak 11 opština u BiH, da iskažu svoj talenat kroz prepoznavanje problema u svom okruženju, te kroz predstavljanje tog problema kroz igru, odnosno film.


Žiri u sastavu Darija Buzaković, Aleksandar Trifunović, Ljubiša Savanović, Ines Tanović i Almir Panjeta, proglasio je pobjednike. U kategoriji “Najbolja režija” nagrada je dodjeljena filmu „Škripofonija“ autorice Katarina Kupčak iz Dervente, nagrada u kategoriji “Najbolji scenario” uručena je Anabeli Jovičić iz Dervente za film „Egzodus“,  priznanje u kategoriji “Najbolja gluma” dodjeljeno je glumcima iz filma „ŽaBazen“, autora Milana Rogića iz Brčko distrikta, “Specijalna nagrada žirija” uručena je autorici Kati Martić  iz Posušja za film „Oni znaju“, a “Grand Prix Festivala” dodjeljen je filmu „BiH adrenalinska avantura“ kojeg je kreirao Patrik Ledić iz Kupresa. Nagradu publike dobio je film „Naš dom“ od Džejlana Sefića iz Velike Kladuše koji je nakon jednomjesečnog glasanja na Facebook stranici “Zid dječijih želja” imao najviše glasova.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children