Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Ministar Nović potpisao Zavjet preživljavanju djece - Obnovljeno obećanje

10.12.2012. - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoje Nović potpisivanjem dokumenta Zavjet preživljavanju djece - Obnovljeno obećanje, na simboličan način obećao je da će se zalagati za smanjenje stope smrtnosti i za bolje uvjete života najmlađih u Bosni i Hercegovini. Ovim se BiH priključila svjetskom pokretu koji do sada obuhvata više od 80 zemalja svijeta.
"Kontinuirana posvećenost pitanju djeteta u svijetu dovela je do smanjenja smrtnosti djece kroz programe imunizacije, programe poboljšanja zdravstvenih praksi, ulaganja u obrazovanje, posvećenosti vlada i organizacija civilnog društva, rekao je ministar Nović i podsjetio da je BiH u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta  dužna osigurati sva prava za svako dijete. Ministar Nović naveo je i da, iako Bosna i Hercegovina ne spada u red zemalja u kojima je visoka stopa smrtnosti, još se može mnogo toga uraditi na sprečavanju kršenja prava djeteta i majke.
Predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer rekla  je da se u posljednje dvije decenije stopa smrtnosti djece smanjuje širom svijeta, uključujući i BiH, gdje se u proteklih 10 godina stopa smrtnosti smanjila za 35 posto.
" Pred nama su i izazovi koji se odnose na ravnopravnost djece. U BiH se stopa smrtnosti smanjila, ali je ona ipak tri puta veća kada je u pitanju romska populacija", kazala je Bauer.
Potpisivanjem Zavjeta preživljavanju djece - Obnovljeno obećanje, države preuzimaju obavezu da će intenzivirati napore usmjerene na smanjenje i sprečavanje smrtnosti djece.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children