Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

OneMinutesJr u Tešnju: Protiv predrasuda prema “hard rockerima”

One minute junior radionica u Tešnju jedna je od deset radionica u općinama/opštinama u kojima se provodi treća faza Programa “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini”, u okviru kojih su dječaci i djevojčice iz Čelinca, Gacka, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Kupresa, Posušja, Prnjavora, Mrkonjić Grada, Velike Kladuše, Dervente i Brčko Distrikta radili na novim filmovima kroz koje su ispričali svoje priče i poslali poruke.Djevojčice i dječaci koji učestvuju na radionici u Tešnju nisu krili oduševljenje činjenicom da sami mogu raditi na svom vlastitom kratkom filmu koji osmisle, snime i koncu montiraju te kroz pokretnu sliku izraze ono što žele poručiti društvu, ili progovore o onome što im smeta u društvu.


“Radim film o predrasudama prema mojim vršnjacima koji slušaju hard-rock. U filmu želim pokazati vršnjacima da nema ništa loše u tome što neko sluša malo “žešću” muziku, a u filmu će se pojaviti i moji prijatelji iz jednog metal banda”, kaže Dženeta Agić, učenica Osnovne škole “9. Septembar”.


Njena drugarica Elma Korajlić za svoj film bavi se vršnjačkim nasiljem i pokazuje kako se na nasilje ne treba odgovoriti nasiljem. Ujedno je i glavna uloga u filmu:
“Glavna junakinja se bavi borilačkim vještinama i mogla bi lako istući one koji je maltretiraju, ali ona to ne želi već problem rješava na drugi način”, pojasnila je Elma.

“Djeca sve sama osmišljavaju, daju ideje kako žele da im filmovi izgledaju i na koji način žele poslati poruku. Mi im samo pomažemo u tehničkom smislu, pokazujemo im osnove snimanja i montaže, ali većinu posla oni sami urade, i to urade izvanredno”, kaže Draško Stojčić iz udruženja “Genesis Project”.


OneMinutesJr je mreža koju čine Evropska kulturna fondacija, Sadberg institut i UNICEF koji pruža financijsku podršku mreži i asistira u njenom radu. Rezultat su jednominutni filmovi mladih od 12 do 20 godina starosti kroz koji oni iskazuju svoja mišljenja, stavove, ideje ili dižu glas o svojim i problemima svojih vršnjaka.

Program “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a. Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.


 

 
Search:

 Email this article

unite for children