Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Informacija za javnost 24.10.2012. (vakcine)

UNICEF ne vjeruje u kredibilitet informacija koje medijima  prezentira „Udruženje roditelja teško oboljele djece“, posebno najnovijim špekulacijama o smrti djece koja se dovode u vezu sa vakcinama.

Nemile statistike o smrtnosti dojenčadi u Bosni i Hercegovini (2249 u proteklih 10 godina) nemaju nikakve dokazane veze sa vakcinama. Medicinski stručnjaci uvijek ozbiljno ispituju uzroke smrti dojenčadi u skladu sa ustanovljenim procedurama, i sve se redovno prijavljuje nadležnim institucijama. Stopa smrtnosti djece mlađe od godine dana u BiH je slična kao i u susjednim zemljama i od 2002 je opala za 42% . Ni jedna neželjena reakcija opasna po život nije prijavljena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji nakon primanja vakcine protiv hepatitisa B u BiH otkad je vakcina uvedena u rutinski program imunizacije.

Hepatitis B (HBV) je opasan virus koji uzrokuje oboljenje jetre, rak jetre, pa čak i smrt. Procjenjuje se da je trenutno zaraženo preko 2 milijarde ljudi u svijetu. Od tog broja, oko 350 miliona su hronično zaraženi i imaju rizik ozbiljnog oboljenja i smrtnosti usljed ciroze i hepatocelularnog raka, oboljenja za koja se procjenjuje da uzrokuju 500.000 – 700.000 smrtnih slučajeva svake godine u svijetu.

UNICEF podvlači da je vakcina protiv hepatitisa B, koja je bila donirana Bosni i Hercegovini od strane Global Alliance for Vaccine and Immunization (GAVI), prošla nezavisni pregled Svjetske zdravstvene organizacije da bi se osigurala njihova sigurnost i efektivnost i bile su proizvedene prema najvišim međunarodnim standardima.
Apelujemo na sve roditelje da o svim pitanjima vezanim za zdravlje njihove djece razgovaraju sa porodičnim ljekarima, pedijatrima i kvalificiranim zdravstvenim stručnjacima.

Ujedno, ovo je apel svim medijima da odgovorno izvještavaju po pitanju vakcinacija, detaljnim provjeravanjem svih strana priče prije objavljivanja. Bolesti koje se mogu prevenirati vakcinom mogu dovesti do teških posljedica i još uvijek se šire u svijetu. Stoga je izuzetno važno da sva djeca budu vakcinisana/cijepljena.

 

 

 

 

O vakcinama i imunizaciji: pitanja, odgovori, materijali, savjeti

Media statement 24.10.2012. (vaccines)


Search:

 Email this article

unite for children