Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Derventa: Otvoren Dnevni centar za djecu s posebnim potrebama

U Derventi je u prostorijama Zavoda za slijepe i slabovide osobe „Budućnost“ otvoren Dnevni centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama, uz podršku lokalne zajednice i Vlade RS. Dnevni centar otvoren je kao posebno usmjereni projekat u okviru programa „Jačanje sistema društvene zaštite i inkluzije djece u BiH“ (SPIS) a uz podršku UNICEF-a i Evropske unije.


„ Dnevni centar je plod saradnje Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama „Sunce“ kao nevladine organizacije, Zavoda kao zvanične institucije, i lokalne zajednice. Kroz  projekat SPIS smo u opštinskom odboru kao prioritet prepoznali djecu s posebnim potrebama i kandidirali Dnevni centar koji je došao kao kruna cjelokupne saradnje“, kazao je na otvaranju Vladan Popović, direktor Zavoda „Budućnost“ i član opštinskog upravnog odbora za društvenu zaštitu djece.


„Mi roditelji djece s posebnim potrebama dugo smo čekali ovaj centar. On nam je potreban i mnogo nam znači. Naša djeca u ovom Centru će imati svu potrebnu stručnu njegu, a roditelji će dobiti priliku da rade“, kazala je Tatjana Spasojević, predsjednica Udruženja „Sunce“. 
Pomoćnik ministra zdravlja  i socijalne zaštite RS Ljubo Lepir na otvaranju je kazao kako je dnevno zbrinjavanje jedno od osnovnih prava.
„Zahvaljujući UNICEF-u, načelniku i lokalnoj zajednici, te podršci Vlade, mi imamo jedan ovakav Centar, i očekujem da će Vlada u narednom periodu podržati 20-ak sličnih centara u RS, što je i obaveza prema novom zakonu o socijalnoj zaštiti“, kazao je Lepir.
Budući korisnici centra priredili su prigodan program i na taj način se zahvalili što će ubuduće imati mjesto gdje će moći kreativno provoditi dan. Danijel, Željana i Željko izveli su recitacije, a Kristina je izvela pjesmu „Gdje si bilo jare moje“.


„Ovo mi izgleda super, a vidjećemo kako će nam se svidjeti kad počne raditi“, kazala nam je nakon nastupa Željana. Njena majka Mira Tatomir kazala nam je kako je to odlična prilika kako za djecu, tako i za roditelje.
„Radila sam do 1992. godine, poslije sam se posvetila Željani, liječenju, tretmanima, njegi, i nisam imala vremena da radim. Ovakav Centar nam je odavno potreban, i očekujem da bih sad napokon mogla da se zaposlim“, kaže Mira Tatomir. Sličnog mišljenja je i Radmila Šainović, majka dječaka Nikole koja kaže kako je Centar bitan dio života roditelja i djece s posebnim potrebama.


Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a. Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.


 

 

 

 

Daycare Center for Children with Special Needs opens in Derventa


Search:

 Email this article

unite for children