Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Na javnim raspravama djeca uputila jasne i konkretne zahtjeve predstavnicima lokalnih zajednica

Na seriji javnih tribina pod nazivom „Opštine/općine prijatelji djece“, održanih uoči lokalnih izbora, pred djecom su se našli kandidati za načelnike i predstavnici općina i lokalne vlasti općina Derventa, Tešanj, Čelinac, Gacko, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kupres, Posušje, Prnjavor, Velika Kladuša te Brčko distrikta .

Djeca, prethodno pripremljena na komunikacijskim radionicama, su na javnim raspravama imala priliku političke kandidate i predstavnike aktuelne lokalne vlasti pitati sve što ih zanima o narušavanju i ostvarivanju dječijih prava u njihovoj zajednici. Mladi su imali priliku iznijeti probleme s kojim se suočavaju, te dati prijedloge rješenja, onima koji su u prilici da donose i provode odluke na nivou zajednice.

Već na prvoj tribini u Tešnju vidjelo se da predstavnike lokalnih zajednica ne očekuje nimalo lak zadatak te da se djeca neće ustručavati da postavljaju pitanja. „Kada ćemo dobiti kuglanu?“, „Zbog čega nemamo biciklističku i skate-board stazu?“, „Zašto nemamo rasvjetu u školskom dvorištu?“, „Zbog čega imamo redukcije vode?“, „Zašto nam termini u sportskom centru nisu besplatni?“… neka su od pitanja koja su djeca uputila kandidatima za načelnika kojima su jasno dali do znanja šta od njih očekuju ako osvoje mandat.

“Želim da imamo načelnika koji će biti sluga građana, a ne da građani služe njemu!“, poručila je Zerina, učenica osmog razreda osnovne škole u Tešnju.

„Ko je odgovoran za lokalni propali hotel koji je pun zmija i smeća, a djeca u blizini provode mnogo slobodnog vremena igrajući se? Kada ćete nam napraviti park gdje bismo se mogli igrati? Šta da rade roditelji koji nemaju novac da kupe knjige svojoj djeci? Zašto ima malo saobraćajnih znakova u blizini škole? Da li će ikada biti moguće da dobijemo azil za pse lutalice kojih ima sve više u našoj sredini? Da li je moguće da stručnjaci kao što su vatrogasci ili doktori održe kratka predavanja na temu zdravlja ili sigurnosti?“, bila su samo neka od pitanja koja su djeca Velike Kladuše tokom dvosatne rasprave uputila, a ništa manje pitanja nije bilo u Brčkom, od toga zašto nemaju kino sale i bazena, preko pitanja sigurnosti u saobraćaju i međuvršnjačkog nasilja, grijanja škola, stanja sportskih dvorana i školskih igrališta, pa do zagađenosti i kvalitete zraka u Brčkom.

“Zašto Brčko nema ženski fudbalski klub?! Ima nas djevojčica koje bismo voljele igrati fudbal!”, upitala je Ivana.

„Da li bi se općina Posušje sjetila poduzeti bilo šta po pitanju problema djece u općini da mi, kao djeca, nismo pokrenuli i istaknuli sve navedene probleme?“, ništa manje kritična nije bila ni učenica u Posušju, što dovoljno govori u prilog tome koliko su djeca ozbiljno pristupila ovom procesu.

Djeca Gornjeg Vakufa/Uskoplja su, između ostalih, najviše pitanja imala o prevozu do škole. Žalili su se na red vožnje zbog kojeg često moraju poslije završene škole čekati autobus po sat vremena, požalili su se i na činjenicu da se nerijetko desi da vozači budu alkoholizirani, te na skupe i neusklađene cijene prijevoza .

Njihovi vršnjaci iz Čelinca su pokazali veliko interesovane te postavili desetine pitanja o obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, kulturi i sportu kao faktorima slobodnog vremena, velikoj potrebi za postojanje bazena, o sigurnosti djece u opštini Čelinac, kao i potrebama za višim nivoom ekološke svijesti svih stanovnika opštine.

„Kada ćemo dobiti bazen pa da se djeca i mladi mogu baviti plivanjem? U opštini Gacko postoji kino dvorana, ali nama nije jasno zašto nikada mi djeca nismo pogledali nijedan film i kada će to biti moguće? Zašto nemamo nijedno šetalište? Kada ćemo dobiti park za igru? Mladi ovdje izlaze na partizansko groblje i druže se, pa nam recite kada ćemo imati bilo kakvo odgovarajuće mjesto za izlaske? Kada će policija povećati kontrolu nad školskim dvorištem u kojem se skupljaju razni ovisnici? Kada i kako se može poboljšati komunikacija između učenika i nastavnika te kada će prestati podjela ocjena zasnovana na rodbinskim vezama?, samo su neka od pitanja sa kojima su se suočili prisutni predstavnici opštine, policije te političkih stranaka u Gacku.

“Nemamo grijanja, smrzavamo se! Posebno mi kojima su učionice na zapadnoj strani zgrade!, požalila su se djeca osnovne škole fra Miroslava Džaje u Kupresu.
„Djeca jednom ili dva puta imaju priliku vidjeti pozorišnu predstavu, i to oni koji si mogu priuštiti odlazak, dok neki nikada nisu ni vidjeli pozorište!“, iznijela je problem Ivana, učenica devetog razreda osnovne škole u Derventi.

Djeca su na ovaj način dobila priliku da aktivno učestvuju u radu lokalne zajednice i izborili su se da odrasli čuju njihov glas. Na neka pitanja dobili su konkretne odgovore, čak i obećanja, a uz druga su morali tražiti dodatna pojašnjenja. Za neke probleme koje su djeca na javnim raspravama iznijela predstavnici vlasti nisu ni znali i dali su jasna obećanja da će to biti riješeno, a djeca-šampioni dječijih prava u narednom periodu neće se ustručavati da novim i starim predstavnicima vlasti pokucaju na vrata i upitaju ih zbog čega nešto od onoga što su tražili nije ispunjeno i time nastaviti biti aktivni sudionici u radu zajednice i pomagati da se oblikuju općine po mjeri svakog djeteta.

UNICEF BiH u budućnosti ostaje fokusiran na aktivnosti, kojim će podržati uspostavljanje formalnih mehanizama učešća djece u procesu donošenja odluka na općinskom nivou.

Debate su organizovane, kao dio Programa “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” koji se u BiH sprovodi uz podršku  Evropske unije i UNICEF-a i uz učešće relevantnih institucija vlasti u BiH na svim nivoima. Evropska unija od 2008. godine finansira ovaj projekat iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u ukupnom  iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj programa je jačanje sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.

 

 

 

 

 

“Child Friendly Municipalities”: Debates with Children


Search:

 Email this article

unite for children