Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Podrška za odabranih 12 progama za poboljšanje pristupa predškolskom obrazovanju

Sarajevo, 10. juli/srpanj2012. -  Zvanični početak implementacije 12 odabranih programa za poboljšanje pristupa predškolskom obrazovanju obilježen je današnjom ceremonijom dodjele simboličnih čekova u Sarajevu. Na osnovu Javnog poziva iz februara ove godine  objavljenog u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova, oba entitetska ministarstva obrazovanja, Distriktom Brčko i 10 kantonalnih ministarstava obrazovanja, UNICEF će podržati 12 izabranih  općinskih programa za predškolski odgoj i obrazovanje te sufinansirati do 80% njihove ukupne vrijednosti, ili do 50. 000 BAM. Programi imaju za cilj povećanje obuhvata predškolskim obrazovanjem, sa posebnim fokusom na ugrožene porodice. Komisija za procjenu koja se sastojala od 18 predstavnika iz ministarstava obrazovanja na svim nivoima, Ministarstva civilnih poslova, Brčko Distrikta i UNICEF-a, je uzela u razmatranje 65 aplikacija iz općina-opština.

Odabrani programi su iz: Bijeljine, Tuzle, Laktaša, Cazina, Viteza, Žepča, Teslića, Višegrada, Zavidovića, Gradačca, Vukosavlja i Jajca. Ukupan iznos je 520.000 BAM.

''Ohrabrujuće je bilo da se gotovo 50% općina u BiH odazvalo slanjem prijedloga za poboljšanje obuhvata djece obrazovanjem u ranom djetinjstvu i da su ministarstva obrazovanja na svim nivoima bila uključena u proces odabira. Ovo potvrđuje da postoji spremnost na svim nivoima vlasti  kako bi se poboljšalo obrazovanje u ranom djetinjstvu.“ - izjavila je predstavnica UNICEF-a u BiH, Florence Bauer. “Rani početak obrazovanja je ključni osnov za uspješno obrazovanje tokom cijelog života, integraciju u društvo, lični razvoj, čak i mogućnost zapošljavanja. Ulaganjem u predškolsko obrazovanje ove općine u stvari čine investiciju koja će njihovim zajednicama donijeti najbolji povrat.“ - zaključila je gđa Bauer.

Procjenjuje se da je pristup predškolskom obrazovanju trenutno između 6 i 13%, što je najniža stopa među susjednim zemljama (u odnosu na Hrvatsku i Srbiju sa oko 45%, Makedoniju sa 25% i znatno ispod OECD prosjeka od 77%).

Paralelno sa ovim, UNICEF takođe pruža podršku za povećanje kvaliteta predškolskog obrazovanja kroz razmjenu međunarodnih iskustava. Radionica o ranom učenju održava se 10 i 11 jula u Sarajevu, u saradnji sa Francuskom ambasadom u BiH. Uz prezentacijom „ecole maternelle“ domaći stručnjaci će sa francuskim ekspertima iz ove oblasti razgovarati i o mogućnostima dalje saradnje u cilju poboljšanja kvaliteta predškolskog obrazovanja u BiH.

 

 

 

 

 

Twelve Municipal Proposals Granted Support to Improve Pre-School Enrolment


Search:

 Email this article

unite for children