Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Zajednička izjava povodom Evropske sedmice imunizacije, 21-27. april 2012

Bosna i Hercegovina, kao i prethodnih godina, od 21. do 27. aprila 2012. godine aktivno učestvuje u obilježavanju Evropske sedmice imunizacije, pridružujući se tako inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije i svim evropskim zemljama sa ciljem unapređenja svijesti o potrebi i pravu svakog djeteta da se zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom. Uz moto „Spriječiti. Zaštititi. Imunizirati“ održat će se serija zdravstveno-promotivnih aktivnosti s ciljem upozoravanja široke javnosti, a posebno roditelja, o značaju vakcinisanja svakog djeteta.

Svjedoci smo čestog iznošenja neutemeljenih i naučno nepotkrepljenih optužbi na račun programa imunizacije od strane nestručnih pojedinaca, što može doprinijeti padu povjerenja roditelja u program imunizacije, a rezultira smanjenjenjem stope vakcinirane djece u Bosni i Hercegovini, čime se znatno povećava vjerovatnoća izbijanja epidemija davno zaboravljenih bolesti koje su iskorjenjenje, kao što su dječija paraliza, veliki kašalj, difterija. Samim tim se smanjuje kolektivni imunitet stanovništva, što je značaja atak na zdravlje zajednice.

Imunizacija je najbolji i siguran način sprečavanja oboljevanja od zaraznih bolesti, koje mogu izazvati invalidnost i smrt. Značajna je i sama činjenica da se ove bolesti vakcinacijom mogu prevenirati, što, nažalost, nije slučaj sa velikim brojem ostalih zaraznih oboljenja. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine imunizacija spašava živote više od 3 miliona ljudi širom svijeta, a milioni bivaju spašeni od bolesti i invaliditeta koji može biti prisutan cijeli život. Dalje, podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da svake godine 10,6 miliona djece umre prije pete godine života, od ovog broja 1,4 miliona umiru od bolesti koje su se mogle spriječiti  vakcinacijom.

Iako region Evrope ima nisku učestalost vakcinalno preventabilnih bolesti, što je ishod dobro provedenih programa imunizacije u zemljama Evrope, 2008 godine je registrovano 32,000 nepotrebnih smrtnih slučajeva među djecom. Taj broj je značajno smanjen uvođenjem cijepiva protiv, na primjer Hemophillus influenzae tipa B, pneumokoknog cjepiva itd. Europski region je oslobođen polio od 2002 godine, ali nedovoljna procjepljenost omogućila je pojavu epidemije 2010 godine i importiranje virusa u Kazakhstan, Rusku Federaciju, Tajikistan i Turkmenistan. Veliki napori javno zdravstvenih službi tih i okolnih država sprečili su daljnje širenje epidemije. Iako Bosna i Hercegovina ima status zemlje oslobođene od polio virusa ( dječija paraliza), i dalje se nalazi pod visokim rizikom od unošenja polio virusa u zemlju. S tim u vezi, najznačnija mjera zaštite zdravlja stanovništva, je svakako održavanje visoke stope imunizacije protiv ovoga oboljenja.

Uspješno provođenje programa imunizacije je društvena odgovornost za javno zdravlje i zahtijeva mobilizaciju svih učesnika u zdravstvenom sistemu, od zdravstvenih vlasti do svakog pojedinca.

Neophodno je podizanje svijesti javnosti o važnosti imunizacije kao najbolje mjere primarne prevencije od teških zaraznih oboljenja koje mogu ostaviti trajne posljedice na zdravlje i ugroziti život djeteta.

Cilj obilježavanja Evropske sedmice imunizacije je upravo podizanje svijesti cjelokupnog društva o potrebi i pravu svakog djeteta da bude zaštićeno od ovih bolesti.

Ove godine 53 države, članice Svjetske zdravstvene organizacije, organiziraju niz aktivnosti u cilju jačanja političke, profesionalne i javne podrške, za što kvalitetniji i obuhvatniji program imunizacije djece u Evropi.

Imajući u vidu navedeno, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo Brčko Distrikta će i u narednom periodu ostati snažno posvećeni unapređenju programa imunizacije te pozivaju roditelje da vakcinišu svoju djecu u skladu sa kalendarom imunizacije u Bosni i Hercegovini, a sve u cilju unapređenja i poboljšanja zdravlja cjelokupnog stanovništva kako u državi, tako i u evropskom regionu.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children