Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Evropska sedmica imunizacije obilježena u BiH sedmi put

Zajedničkom konferencijom o imunizaciji, koja je održana u Mostaru 20.04.2012.g. počelo je obilježavanje Evropske sedmice imunizacije u BiH, i to po sedmi put. Konferenciji pod sloganom “Spriječiti, zaštititi, vakcinisati”, pored pedijatara i epidemiologa iz cijele Bosne i Hercegovine, prisustvovali su predstavnici oba entitetska ministarstva zdravstva/zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo/zdravlje, Ministarstva civilnih poslova, te UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

Konferenciju su zvanično otvorili, Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Prof.dr. Ranko Škrbić, Federalni Ministar zdravstva, Prof.dr. Rusmir Mesihović, šef ureda SZO u BiH Dr. Haris Hajrulahović i Predstavnica UNICEF-a za BiH, Gđa Florence Bauer.

Oba ministra su potvrdila zabilježeni pad u pokrivenosti imunizacijom, uzrokovan nedostacima u procesu nabavke vakcina, ali i djelovanjem anti-vakcinalnih pokreta, na koje zvanične institucije ponekad nemaju adekvatan o pravovremen odgovor.

Ministar Škrbić je naglasio činjenicu da je imunizacija zajednička odgovornost vlasti,ljekara, medija i roditelja. “Mi smo odgovorni, ne samo za nabavku vakcina, nego za zdravlje i sigurnost naših građana. Moramo jače djelovati u promociji imunizacije i moramo se fokusirati na zdravstvene radnike, koji postaju sve više oprezni, a nekad i sumnjičavi kada su vakcine u pitanju”, rekao je Ministar Škrbić.

Federalni Ministar zdravstva je istakao značaj zajedničkog djelovanja svih zdravstvenih institucija BiH. “Ovaj događaj i oni koji će uslijediti tokom sedmice imunizacije, dobra su prilika da uspostavimo dijalog sa svim akterima imunizacije, a posebno roditeljima i pedijatrima”, rekao je Ministar Mesihović.

 

Tokom konferencije, učesnici su imali priliku da čuju direktne informacije iz perspektive pedijatara, kada je u pitanju imunizacija. Radi ilustracije, samo u Kantonu Sarajevo, 33,000 djece je raspoređeno na manje od 30 pedijatara, što predstavlja smetnju za uspostavljane kvalitetne komunikacije između roditelja i pedijatara, zbog nedostatka vremena.

Dr. Oya Z.Afsar, specijalista za imunizaciju iz regionalnog ureda UNICEF-a u Ženevi, predstavila je situaciju i stanje imunizacije u Evropi. Tokom prezentacije stanja imunizacije u BiH, iznešeni su alarmantni podaci o preko 6,000 oboljelih odraslih osoba od zauški, i to među populacijom, koja je propustila vakcine tokom rata.

Predstavnica UNICEF-a u BiH, Gđa Florence Bauer, pozdravila je objavljivanje zajedničke izjave tri ministarstva, odjela za zdravstvo Brčko Distrikta i dva zavoda za javno zdravstvo, naglasivši važnost partnerstva za uspjeh svake akcije.
“Tri su glavna razloga da nastavimo promovisati imunizaciju u ovoj zemlji. Kao prvo, imunizacije je i dalje najefektniji način sprečavanja smrti i obolijevanja od zaraznih bolesti. Potom, iako je BiH već deset godina država bez polia i dalje je pod visokim rizikom “uvoza” virusa iz drugih zemalja. I na kraju, moramo osigurati da svi akteri procesa imunizacije govore jednim, jasnim glasom, kako bi se izbjegle nedoumice, manjak informacija i kako bi se lakše djelovalo na odluke roditelja.”, zaključila je Gđa Bauer.

Zajednička izjava povodom Evropske sedmice imunizacije, 21-27. april 2012

 

 

 

 

Poster - odgovori na pitanja roditelja o imunizaciji


[PDF]
(PDF documents require Acrobat Reader to view.)

Zajednička izjava nadležnih ministarstava

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo Brčko Distrikta će i u narednom periodu ostati snažno posvećeni unapređenju programa imunizacije te pozivaju roditelje da vakcinišu svoju djecu u skladu sa kalendarom imunizacije u Bosni i Hercegovini, a sve u cilju unapređenja i poboljšanja zdravlja cjelokupnog stanovništva kako u državi, tako i u evropskom regionu....(kompletna izjava) 


European Immunisation Week Marked in BiH for the 7th time


Search:

 Email this article

unite for children