Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

Pripremne radionice za predstavnike novih opština-općina u programu SPIS

Sarajevo, 27.2.2012. -  Predstavnici novih 10 ciljnih općina/opština i Brčko distrikta okupili su se na dvijema pripremnim radionicama kako bi se bolje upoznali sa konceptom socijalne (društvene) zaštite i inkluzije, ciljevima, strukturom, metodologijom, partnerima i očekivanim rezultatima projekta koji finansira Evropska unija "Jačanje sistema socijalne  zaštite i inkluzije za djecu u BiH".
Na pripremnim radionicama koje su održane u Tesliću 23. i 24. februara za opštine iz Republike Srpske i Brčko Distrikt,  i u Sarajevu 27. i 28. februara za Federaciju BiH predstavljeni su primjeri dobre prakse ciljnih opština iz prethodne faze (Bileća, Laktaši, Novi Grad Sarajevo i Novi Travnik). Radne grupe su definisale preporuke za ključna pitanja i dogovorile naredne aktivnosti u provedbi programa na svim nivoima.

U trećoj fazi provedbe ovog projekta (2011-2012) ciljne opštine su: Čelinac, Derventa, Gacko, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kupres, Mrkonjic Grad, Posušje, Prnjavor, Tešanj, Velika Kladuša i Brčko distrikt. Lokacije obuhvaćene projektom u okviru prve dvije faze (2008-2011) bile su: Bileća, Laktaši, Livno,  Kotor Varoš, Novi Grad, Novi Grad Sarajevo, Novi Travnik, Sanski Most, Stolac i Višegrad.


 

Pod sloganom „Za svako dijete“ UNICEF je okupio partnere iz vlasti, lokalne zajednice i civilnog društva kako bi unaprijedili sistem socijalne zaštite i inkluzije djece. Uz podršku Evropske unije, ovaj program doprinosi jačanju sistema i izradi politika i programa za zaštitu socijalno isključene djece i njihovih porodica.

„Vjerujem da saradnja među različitima opštinama i razmjena ideja i iskustava takođe doprinosi jačanju sistema drštvene zaštite i inkluzije za djecu kako bi se osiguralo da postignemo ono što želimo na kraju – da je svako dijete obuhvaćeno uslugama društvene zaštite bez obzira na porijeklo, etničku pripadnost, grografsko porijeklo ili sposobnosti.“ – izjavila je predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer.


Projekat "Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece" je višegodišnji, multidisciplinarni program podrške pretpristupnom procesu Bosne i Hercegovine u oblastima sveukupne društvene zaštite, socijalne inkluzije i prava djeteta. Ciljne grupe programa su donosioci politika i stručni radnici koji provode reformu sistema socijalne zaštite, kao i ranjive kategorije djece i porodica. Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona EUR, sa ciljem da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.
U realizaciji projekta učestvuju sva nadležna ministarstva, te mnogobrojni partneri iz nevladinog sektora i civilnog društva.
Pod sloganom „Za svako dijete“ UNICEF je okupio partnere iz vlastie, lokalne zajednice i civilnog društva kako bi unaprijedili sistem socijalne zaštite i inkluzije djece. Uz podršku Evropske Unije, ovaj program doprinosi jačanju sistema i izradi politika i programa za zaštitu socijalno isključene djece i njihovih porodica.

 

 

 

 

Inception workshops for new target municipalities in SPIS programme


Search:

 Email this article

unite for children