Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Poboljšanje ruralnih života osnovnim uslugama

© UNICEF Bosnia and Herzegovina/2011/Hughes

Rasema živi sa suprugm i dvojicom sinova, 3 i 6 godina, u ruralnoj zajednici Gornja Tuzla, udaljenoj nekih 10 km od industrijskog grada Tuzla
Rasema je nezaposlena otkako je završila srednju školu prije 12 godina. Njen suprug, koji je završio samo osnovnu školu, radi povremeno. Prije tri godine živjeli su u jednosobnoj kući bez tekuće vode ili kupatila. Kada je njenom svekru i njegovim sedmero djece dozvoljeno da izgrade malu  kuću na državnoj zemlji, sami su izgradili kuću koristeći zajmove i ušteđevinu svojih roditelja. Sada porodica preživljava na kredit, povremeno uzimajući veći zajam kako bi otplatili prethodni.

© UNICEF Bosnia and Herzegovina/2011/Hughes

Jasna podjela između urbanog i ruralnog

U zemlji postoji jasna podjela između urbanih i ruralnih krajeva; prema zvaničnim izvještajima , porodice koje žive u ruralnim dijelovima imaju značajno veću stopu siromaštva. Mnoge siromašne, ruralne porodice nemaju pristup osnovnim uslugama, na primjer medicinskim ustanovama. U Gornjoj Tuzli, mnoge porodice su u sličnoj situaciji kao Rasema. U nekim slučajevima, čitava porodica je izgubila posao. Majkama, posebno, nedostaju strukture podrške kao što su obdaništa, kojih često nema u tim područjima. O većini djece se brinu majke, što ih sprječava da se zaposle, ili starije žene iz porodice.
Kao u mnogim ruralnim zajednicama, populacija Gornje Tuzle stari; 100 stara osnovna škola trenutno ima 200 učenika, pad od prethodnih godina.  Rasema se boji da će smanjenje broja učenika vremenom dovesti do zatvaranja škole.

Poboljšanje života u ruralnim dijelovima


UNICEF-ov projekat – 'Jednake mogućnosti za rani rast i razvoj u ruralnim područjima u Bosni i Hercegovini' – ima za cilj da poboljša živote majki i djece koji žive u ruralnim zajednicama sa ograničem ili bez pristupa socijalnim, zdravstvenim i obrazovnim uslugama. Projekat donosi važne obrazovne usluge maloj djeci i osnažuje žene kroz programe stvaranja prihoda.  Gornja Tuzla – jedna od dvije pilot lokacije izabrane za testiraje projekta na terenu – će dobiti integrisani centar za rani rast i razvoj i plastenik.
Tim stručnjaka je posjetio Gornju Tuzlu, i sastao se sa Rasemom i njenom porodicom, tokom faze planiranja projekta. 'To je bio prvi put da nas je bilo ko posjetio,' rekla je Rasema.
'To je bilo odlično iskustvo, da se netko interesuje za naše živote. '
Posebno je uzbuđena zbog svojih sinova koji će posjećivati Centar za rani rast i razvoj. UNICEF će opremiti centar i obučavati lokalnog zdravstvenog, obrazovnog i socijalnog stručnjaka o ranom rastu i razvoju kao i o intervenciji u ranom djetinjstvu – otkrivanje eventualnih poremećaja u razvoju. Stručnjak će pomoći majkama  da razumiju važnost obrazovanja u ranom djetinjstvu i kako da prepoznaju kašnjenja u razvoju, i vremenom će također ponuditi i predškolske usluge. Centar će takođe pomoći majkama da bolje iskoriste već postojeće usluge i, kako bi promovisali jednakost spolova, će im pomoći da bolje razumiju svoja prava.
'Ako dobijemo centar za rani rast i razvoj, to će biti odličan resurs za nas. Ja pokušavam da obrazujem svoje sinove, ali to nije dovoljno. Oni treba da se druže i pravilno razvijaju,' rekla je Rasema.

Osnaživanje žena

UNICEF-ov partner za implementaciju, poljoprivredno udruženje Zadružni savez Federacije BiH je zaduženo obuku 50 lokalnih žena da uzgajaju usjeve u plasteniku. Od ovih žena osam će ih biti izabrano da rade skraćeno radno vrijeme u plasteniku, sa zapošljenjem koje se mijenja godišnje kako bi se povećala korist za zajednicu. Druge će razviti vještine za uzgajanje usjeva za privatne potrebe i prodaju, što će im omogućiti da doprinesu prihodu svog domaćinstva.  Plastenik će takođe novčano doprinositi održavanju centra za rani rast i razvoj, dajući godišnje donacije od prihoda koji se dobiju trudom žena; također će povećati nezavisnot žena u porodici i zajednici. 


Maida Mehmedović, lokalni koordinator projekta, vidi centar kao ključni resurs za žene.  'Imamo djece sa posebnim potrebama, a centar će im pomoći i otkriti, na vrijeme, kašnjenja u razvoju. Prije su pohađali odvojene škole, ali sada djeca sa invaliditetom su integrisana u standardne škole. Pokušavamo poboljšati život u našoj zajednici i smanjiti osjećaj razlike između života u ruralnim i urbanim zajednicama, posebno kako djeca ne bi osjećala ovu razliku,' kaže ona.

'Nudeći integrisane usluge djeci u ranim godinama života i njihovim porodicama u izolovanim područjima, ovaj program doprinosi smanjenju ruralnih-urbanih nejednakosti i rješava osnovne uzroke siromaštva,' rekla je Florence Bauer,  predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini. 'To je razlog zbog kojeg UNICEF podržao uspostavljanje sedam centara za rani rast i razvoj i njihovih šest isturenih odjeljenja centara u lokalnim zajednicama– kako bi se doprinijelo jednakom pristupu uslugama za svu djecu.'

 

 

 

 

Improving rural lives with essential services


Search:

 Email this article

unite for children