Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Interaktivne predstave za stvaranje sigurnog okruženja u podijeljenim školama u Srednjoj Bosni

Učenice i učenici Osnovne škole Busovača pred fiskulturnu salu stigli su desetak minuta pred početak predstave i nestrpljivo su čekali da ih učiteljice puste da uđu. „Ovakve predstave su za djecu najprihvatljiviji oblik učenja, jer tu djeca uče kroz igru. Vidite samo koliko su svi sretni i oduševljeni!“Glumci iz udruženja „Genesis“ obavljali su posljednje pripreme za početak predstave „Ja sam najvažniji“ koju u okviru projekta „Sigurno okruženje za djecu u podijeljenim školama Srednjebosanskog kantona“ izvode u 12 projektom obuhvaćenih škola, i koju bi do kraja projekta u 50 izvedbi trebalo vidjeti oko 4.000 djece uzrasta od prvog do četvrtog razreda. „Genesis“ projekat provodi uz podršku UNICEF-a.
Kada je sve bilo spremno, dat je znak da djeca mogu ući, a sala se ubrzo ispunila razdraganom djecom. Rasporedili su se po strunjačama i stolicama, neki su ostali da stoje, neki čučali ili sjeli na parket, odlučni da gledaju predstavu.

 

Sa zvučnika kreće muzika i glumci izlaze na scenu što kod djece izaziva erupciju oduševljenja.
 

„Djeca su jednostavno oduševljena! Predstave imaju priliku gledati dva ili tri puta godišnje, obično uz Božić, Uskrs i druge prigode, tako da je ova predstava itekako korisna. Koliko vidim, urađena je na primjeren način, bliska je djeci, dosta u njoj učestvuju i mogu mnogo toga naučiti“, priča nam tiho učiteljica Dijana Krišto dok Ljubiša Vasić i drugi članovi male pozorišne trupe „Genesisa“ izvode predstavu u kojoj na djeci prihvatljiv način govore o vještinama komunikacije te mirne prevencije i rješenja konflikta.


„Predstava će koristiti djeci, ali i nama učiteljima, jer i mi možemo naučiti kako da djeci približimo neke stvari na njima najrazumljiviji način“, dodaje učiteljica Dijana.
A u predstavi, uz glumce na sceni se pojavljuju i brojevi, i svaki od njih hvali sebe govoreći zbog čega je upravo on najbolji i najvažniji. Tako broj dva govori da je važan jer skoro sve najbolje stvari idu u paru, broj četiri da je najbitniji jer su četiri strane svijeta, broj sedam se hvali da je on bitan jer ima sedam kontinenata... Zaplet dolazi kada se dođe do broja 10 i većih brojeva, a u raspletu brojevi shvataju da samo zajedno mogu tvoriti druge brojeve koji su važni jednako kao i oni: 24 sata u danu, 12 mjeseci u godini, 365 dana... U priči o bojama djeca mogu vidjeti kako je također svaka boja bitna i ima svoj značaj, ali da zajedno tvore prelijepu dugu.
„Djeci na jedan plastičan i zanimljiv način govorimo o koegzistenciji. Vidjeli ste, predstava im je održala pažnju, zabavili su se, plesali, ali i nešto naučili, ne samo o koegzistenciji, već i o brojnim drugim stvarima, od brojanja, preko boja, broja kontinenata, sata u danu... I ranije smo kroz projekte koje je podržavao UNICEF obilazili brojne škole u BiH, i djeca su bila svugdje jednako oduševljena, a i nas su oduševile njihove reakcije i način na koji su prihvatili nas i predstave“, kazao nam je nakon predstave glumac Ljubiša Vasić.
Oduševljenje nije krila ni učiteljica Emilija Relota koju su ranije predstave inspirisale da sa svojim najmlađim učenicima pokrene malu glumačku sekciju.


„Ovakve predstave su za djecu najprihvatljiviji oblik učenja, jer tu djeca uče kroz igru. Vidite samo koliko su svi sretni i oduševljeni. Djeca u mom razredu još od prošle predstave koju su ovdje izveli ovi glumci jednostavno su opčinjena glumom. Od UNICEF-a i Genesisa smo dobili dio scenografije od te predstave koja nam sada koristi, ali stalno nabavljamo novu. Poslije Božićnih blagdana kada su se sklanjali ukrasi iz škole, papirna drvca i ostali rekviziti, djeca su rekla: nemojte to bacati, ostavite nama, trebaće nam za predstave“, priča nam učiteljica Emilija i poziva nas da pogledamo kratku predstavu koju su priredili njeni učenici drugog razreda devetogodišnje škole.
Dječaci iz male sekcije bili su presretni da nam prikažu kratki lutkarski igrokaz o dva leptira koje su izradila djeca iz razreda, a ni mi nismo bili ništa manje oduševljeni izvedbom, posebno s obzirom da se radi o sedmogodišnjacima. Učiteljica Emilija puna je želja i planova, i nada se da će njena mala sekcija uskoro biti još bolja. Glumačka „klica“ koju su Genesis i UNICEF donijeli u ovu školu očito je našla plodno tlo!
Tekst i foto: Almir Panjeta

 

 

 

 

Interactive play for creation of safe environment for children in divided schools in Central Bosnia


Search:

 Email this article

unite for children