Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

Stvaranje sigurnog okruženja za djecu u podjeljenim školama u Bosni i Hercegovini

© UNICEF Bosnia and Herzegovina/2011/Panjeta
Djeca prisustvuju izvedbi ‘Ja sam najvažniji’, predstavi koju je postavio Genesis Project u osnovnoj školi u Busovači, Bosna i Hercegovina.

 NEW YORK, SAD, 13. juli 2011. -  Mnoge škole u Bosni i Hercegovini još uvijek odražavaju etničke napetosti koje su izazvale dugogodišnji sukob u regiji sredinom 1990-ih. Podjeljenje su u ‘dvije škole pod jednim krovom’ i jedno-etničke škole, gdje su djeca podjeljena na osnovu njihove etničke pripadnosti ili nacionalnosti u mješovitim područjima.
U ovim školama, djeca idu u odvojene razrede i nemaju nikakve interakcije sa učenicima van svoje grupe. Tokom 15 mjeseci, počevši od septembra 2009., UNICEF je podržavao Genesis Project, koji pokušava da stvori siguran okoliš u 12 takvih ‘dvije škole pod jednim krovom’ ustanova. Vlada Holandije, kroz globalnu podršku UNICEF-ovim programima za obrazovanje u vanrednim situacijama i tranzicija nakon krize, pomogla je finansirati incijativu. Projekat je obrazovao roditelje, nastavnike i učenike o mirnom rješavanju sukoba i komunikacijskim vještinama.

Smanjenje etničkih napetosti

 U svojoj prvobitnoj fazi Genesis Project se usredotočio na obuku nastavnika i roditelja različitih etničkih skupina o važnosti društvene uključenosti i potrebe za integriranjem aktivnosti za mirno rješavanje sukoba u školski plan.
Projekt je zatim organizovao aktivnosti za djecu kao što su lutkarske predstave kako bi se poboljšala multietnička saradnja među ciljanim zajednicama. Ove predstave i slične edukativne aktivnosti u učionicama su pomogle da se djeca obrazuju o nenasilnim sprječavanjima i rješavanjima sukoba, i važnosti komunikacije.
‘Svaki razrednik, učitelj i direktor smatra važnim rješavanje sukoba,’ objasnio je Darko Izindzic. ‘Za nas je najvažnije da ovdje nemamo problema.’
Završna faza Genesis Project-a radi na rušenju još uvijek prisutnih etničkih stereotipova promovisanjem umjetnosti i drugih kreativnih aktivnosti koje su uvjetovanje sudjelovanjem djece.
Školovani vršnjaci pomagači i nastavnici, kao i sama djeca, podjelili su poruke o mirnom rješavanju sukoba sa svojim prijateljima, rođacima i susjedima. ‘Važno je da se mi igramo, družimo, da znamo da možemo biti zajedno,’ rekao je Osman, jedan od učenika.

Sigurno mjesto za djecu

Ukupno, Genesis Project je organizovao 41 radionicu i seminare za skoro 1,200 nastavnika, školskih administratora i roditelja. U sklopu projekta je također izvedeno 45 lutkarskih predstava za skoro 3,800 učenika i nastavnika. Razne druge zajedničke aktivnosti su održane u svih 12 podjeljenih škola, i vise od 3,500 ljudi je učestvovalo u ovim obrazovnim aktivnostima.
Učenici i nastavnici i dalje organiziraju ove zajedničke aktivnosti i nakon službenog završetka projekta.
‘Ovi stereotipi (među školskom djecom) su sada oslabljeni, rekla je voditeljica Genesis Projecta, Azra Talic. ‘Lako im je pokazati da su stvari različite kroz muziku, igranje, smijeh, saradnju, komunikaciju – kroz razmjenu, socijalizaciju... . Oni kažu veoma iskreno da su imali jedno mišljenje o drugima i da sada vide da nisu bili u pravu.’

‘Nije kraj’

 Kapaciteti UNICEF-oa i Genesis Projecta za pružanje obrazovanja za izgradnju mira su pomogli djeci da savladaju etničke prepreke, te uspostave dublje i iskrenije odnose. Kao rezultat ovih i drugih napora, komunikacija između podjeljenih etničkih grupa u Bosni i Hercegovini se nastavlja poboljšavati, a škola je postala sigurnije mjesto za djecu i nastavnike.
‘Ovo nije kraj’, rekao je direktor škole Antun Milos. ‘Mi ćemo nastaviti dalje i ovo je, da tako kažem, prvo poluvrijeme. Igrat cemo i drugo, također, jer smo spremni.’

Tekst: Taleen Vartan

 

 

 

 

Creating a safe environment for children in divided schools in Bosnia and Herzegovina


Search:

 Email this article

unite for children