Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

BH Teens: Prilika mladima Bosne i Hercegovine da se čuje i njihov stav

UNICEF BiH podržao je produkciju TV serijala od 30 petominutnih epizoda u kojima su predstavljeni mladi iz različitih dijelova BiH. U ovom programu mladima je data prilika da kažu kako shvataju pojmove poput budućnosti, socijalne inkluzije, mogućnosti, pravde, prava djeteta, rješavanja sukoba, ravnopravnosti, zdravlja i mnogih drugih.  Serijal je proizveden u saradnji sa BHT 1 i nezavisnom organizacijom za video produkciju „Dokument“.
Serijal je dio Programa za zapošlavanje i zadržavanje mladih koga podržava Fond za ostvarenje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG F YERP), uz obilježavanje Međunarodne godine mladih i kao odgovor na UNICEF-ov izvještaj o položaju djece u svijetu 2011 Mladost - Vrijeme prilika.

U svakoj od petominutnih epizoda ovog serijala, srednjoškolci raspravljaju o jednoj od odabranih tema, dajući im priliku da iskažu svoje mišljenje i razumijevanju. Njihovi odgovori na ista pitanja o pravima djeteta,  školovanju, nastavnicima, metodama u obrazovanju, odgovornosti, odlukama, transparentnosti, jednakosti daju  živu sliku o mladima u BiH i njihovom razumijevanju i stavovima o pojedinim pitanjima koja ih se tiču.
Svaki od kompleksnih pojmova mladi komentarišu kroz svoje asocijacije. „Život je taj kratki trenutak kada smo prisutni na svijetu. Treba uživati u njemu, sve dok to ne povređuje druge ljude“  jedna je od asocijacija na pojam „život“. O odlukama, kažu „to je trenutak kada postanemo svjesni šta dalje da uradimo, kako da postupimo“, odnosno, „mi smo kreatori svog života“, ili „različiti smo i treba to poštivati, a ne očekivati da budemo ono što drugi žele da budemo“.  Slobodu opisuju kao „umjesto da me neko tjera da učim, sloboda je trenutak kada sama uzmem knjigu svojom voljom“. 
Nakon premijernog prikazivanja na BHT 1 u novembru i decembru 2011, serijal je dostupan i na internetu, podijeljen mladima na DVD-ovima i ponuđen lokalnim TV stanicama. Biće to ne samo prilika da se educiraju mladi, nego i da im se pruži prilika da susretnu svoje vršnjake iz raznih dijelova BiH, pronađu sličnosti i premoste različitosti.

 

 

 

 

BH Teens: Giving Voice to Young People of Bosnia and Herzegovina


Search:

 Email this article

unite for children