Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Život ispričan u minuti: Radionica OneMinute Junior u Derventi

Umjesto da školsku drugaricu zadirkuju zbog poderane majice, u jednom momentu sva djeca iz razreda ustaju, cijepaju svoje majice i svi su ponovno jednaki. Sažetak je ovo jednominutnog filma učenice sedmog razreda Osnovne škole „19. April“ iz Dervente koja je učestvovala na petodnevnoj radionici „OneMinutesJr“.
OneMinutesJr je mreža koju čine Evropska kulturna fondacija, Sadberg institut i UNICEF, koji pruža financijsku podršku mreži i asistira u njenom radu. Rezultat su jednominutni filmovi djece i mladih kroz koji oni iskazuju svoja mišljenja, stavove, ideje ili dižu glas o svojim i problemima svojih vršnjaka.
Radionice se organizuju u okviru programa Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece (SPIS) . Cilj je približiti koncept socijalne inkluzije djeci i omogućiti im da i na ovaj način izraze svoje stavove, potrebe, želje i razmišljanja. Filmovi će biti iskorišteni i kao sredstvo lobiranja za nalaženje rješenja, sa predstavnicima vlasti u lokalnim zajednicama.

Da bi kroz pokretne slike ispričala svoju jednominutnu priču, Sari i ostalim polaznicima radionice pomažu Chris Schuepp koji je prije Dervente vodio slične radionice širom svijeta, uz podršku energične Nadine Hottenrott, te novoobučenih „OneMinutes“ trenera iz banjalučkog udruženja „Genesis Project“.
„Želim pokazati na tom primjeru kako smo svi jednaki bez obzira na to kako izgledamo ili kakvu odjeću nosimo“, kaže nam Sara u pauzi snimanja, dok Nadine daje posljednje instrukcije vezane za snimanje posljednje klape filma. Tokom trajanja  radionice, djeca su jedni drugima pomagala u pričanju priča, učestvovali kao glumci u filmovima, ali su i razmjenjivali ideje, kako da priča u konačnici najbolje izgleda. Među glumcima u Sarinom filmu je i Dražen Škrga iz osmog razreda, kojeg pored brojnih problema s kojima se njegovi vršnjaci susreću, kao jedan od većih vidio je problem smeća na ulici te je o tome progovorio u svom jednominutnom uratku.  Tinejdžer razmišlja o smeću?
„Da. Smeta mi što nam je grad prljav, i ako će ovaj moj film na bilo koji način pomoći, biće mi drago zbog toga. Želio sam ukazati na taj problem kroz film koji govori o jednom čovjeku koji se bori za čistiji grad“, kaže Dražen.
Njegova drugarica iz razreda Olja Milinković  već godinama razmišlja o tome zašto nema rasvjete na tri kilometra puta kojim se po vraća kući poslije druge smjene.
„Mračno je, ima pasa lutalica, i strah me je ići kući poslije škole. Zbog toga sam kroz ovaj film odlučila ukazati na problem koji nije samo moj, već i problem sve djece koja se neosvjetljenim dijelovima puta pješice vraćaju kući“, kaže Olja.
I drugi filmovi koji su urađeni tokom petodnevne radionice nimalo ne zaostaju za spomenutim po svojoj zanimljivosti, izboru tema i zrelom pristupu koji su djeca pokazala, govoreći o njima. Mnogi su ponudili i rješenja.
„Nadine, Draško iz „Genesisa“ i ja im pomažemo, ali je fascinantno s koliko su žara oni sve prihvatili i kako su dobro odreagovali, tako da vam mogu reći kako je najmanje 80 odsto svakog filma djelo same djece. Svidjelo mi se da su teme raznolike, od vršnjačkog nasilja, preko problema smeća, pasa lutalica i nepostojanja rasvjete, pa do priče jednog dječaka koji ukazuje na potrebu brige za starim ljudima. Imaju dobar 'radar' za detekciju bitnih i zanimljivih tema u okviru socijalne inkluzije“, kaže nam Chris dok traju završni radovi na montiranju ranije snimljenih materijala.
 Pored izvanrednih video-radova za koje su djeca nagrađena diplomama, vrijednost okončane radionice je i što su obučeni novi „OneMinutes“ treneri iz organizacije „Genesis Project“, dugogodišnjeg partnera UNICEF-a u BiH.
„To znači da završetkom radionice ne završava i OneMinutesJr u Bosni i Hercegovini, jer sada mi možemo nastaviti dalje uz podršku UNICEF-a i Evropske Unije. Od Chrisa se moglo mnogo toga naučiti, i sa zadovoljstvom ćemo to nastaviti da primjenjujemo“, kaže Draško Stojčić iz „Genesis Projecta“.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children