Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Opremljene policijske prostorije prilagođene djeci u Prijedorskoj policiji: „Cilj je zaštitita djece i dječijih prava“

Prijedor, 17. 11. 2011: U Stanici javne bezbjednosti Prijedor u četvrtak su i svečano otvorene posebno opremljene prostorije prilagođene radu sa djecom u kontaktu sa pravosudnim sistemom što je dio projekta "Zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u Bosni i Hercegovini”.  Bilo da se radi o djeci žrtvama, svjedocima ili osumnjičenima za krivična djela, cilj je da se ispitivanje učini što manje traumatičnim i da se procedura uskladi sa međunarodnim standardima. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Opštinske radne grupe Projekta, kao i predstavnici partnerske nevladine organizacije 'Zdravo da ste', UNICEF-a te predstavnici donatora, ambasadori Švajcarske i Švedske u BiH.

„Zahvaljujem se UNICEF-u te partnerima projekta iz Švedske i Švicarske na podršci jednom ovakvom projektu. Naše ministarstvo provodi niz aktivnosti vezanih za postupanje sa maloljetnicima u kontaktu sa pravosudnim sistemom, sačinjen je plan preventivnih aktivnosti za postupanje sa maloljetnicima, i cilj svega je zaštititi djecu i podstaći zaštitu dječijih prava“, kazao je na ceremoniji otvaranja posebnih prostorija Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. Čađi su se u presijecanju svečane vrpce pridružili i ambasadori Švicarske i Švedske Andre Schaller i Bosse Hedberg, te predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer.

„Cilj ovakvih prostorija po mjeri djeteta jeste da se stvori prijateljsko okruženje u kojem se djeca mogu ispitati i prije svega najviše koristi imaju sama djeca“, kazala je Florence Bauer. Potcrtala je kako će posebno opremljene prostorije “po mjeri djeteta” pomoći i samim istragama:
„Kada se djetetu pruži potrebna podrška, i kada se ispitivanje obavi u prisustvu stručnih osoba i u prijateljskoj atmosferi, onda je i sam iskaz mnogo vjerodostojniji i kvalitetniji. Ono što je najbitnije, jeste da se uzimanje izjave snimi, tako da se djeca u daljnjem procesu ne moraju ponovno ispitivati već se koristi snimljena izjava“, kazala je Florence Bauer.
Ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller istakao je kako je jedan od najvažnijih ciljeva koji se ostvaruju uz posebno opremljene i prilagođene prostorije taj što djeca u njima ne osjećaju strah.
„Stavite se u poziciju: šta da je to moje dijete? Da li biste voljeli da bude uplašeno i da u strahu daje izjavu o nečemu što mu se desilo ili što je učinilo? Sama istraga je za svakoga stresna, a pogotovo za djecu. Mislim da je jako bitno da djeca ne budu traumatizirana. Ni jedno dijete ne bi trebalo biti uplašeno. Nadam se da će ove prostorije u Prijedoru biti model i za druge opštine i da će se kao pozitivan primjer proširiti na ostatak BiH“, istakao je Schaller.
Švedski ambasador Bosse Hedberg dodao je kako njegova zemlja, Švicarska i UNICEF i proteklih godina jako mnogo napora ulažu na podršci najmlađim članovima bh. društva.
„Tokom tri godine koliko sam ovdje, i pored posljednjih negativnih izvještaja o napretku BiH u formiranju državne vlasti, vidio sam dosta napretka u lokalnim zajednicama koji je postignut zahvaljujući naporima političara s nivoa regija, kantona i općina, a jedan od dobrih primjera je i Tuzla. Čestitam im na zajedničkim naporima da dođemo do otvaranja sobe po mjeri djeteta u policiji“, kazao je Hedberg.
Zadovoljstvo otvaranjem prostorija u kojima će se djeca, bilo kao prijestupnici ili kao žrtve i svjedoci moći prijatnije osjećati i u kojima neće doživljavati dodatne traume, nisu krili ni ljudi koji su direktno uključeni u rad s djecom.
„Mi smo već počeli koristiti ove prostorije koje su nam prijeko potrebne. U njima je maloljetnik u potpunosti zaštićen, pozitivnije reaguje na samo okruženje, i olakšan je cjelokupan proces“, kaže Draško Papak, načelnik krim službe Stanice javne bezbjednosti Prijedor.
Opremanje policijskih prostorija prilagođenih djeci u 9 pilot općina je dio projekta "Zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u Bosni i Hercegovini” koji podržavaju Švedska agencija za razvoj (SIDA), Švicarska kooperacija za razvoj (SDC) i UNICEF u svrhu unapređenja pravosudnog sistema za djecu u Bosni i Hercegovini kao i radi jačanja pravnog i političkog okvira, sistema, usluga i praksi.
Projekat promovira integrirani i multisektoralni pristup uz jačanje referalnih sistema na nivou općina kroz identifikaciju djece pod rizikom i u kontaktu sa zakonom. Paralelno sa ovim, preventivne aktivnosti su usmjerene na jave kampanje i promociju nenasilja u odabranim školama. Locations u kojima se projekat sprovodi na lokalnom nivou su: Bihać,  Bijeljina,  Brčko, Čapljina,  Kozarska Dubica, Prijedor, Trebinje, Tuzla i Zenica.
Međunarodna iskustvapotvrđuju da način i okruženje u  kome se vode policijski razgovori sa djecom imaju ogroman efekat na djecu, posebno ako se radi o žrtvama. Adekvatna infrastruktura u policijskim stanicama ima za cilj osigurati bolje uslove za rad sa djecom u kontaktu sa pravosudnim sistemom, bilo da se radi o svjedocima, žrtvama ili počiniocima. Obuka policijskih službenika imenovanih za oblast maloljetničke pravde ili specijaliziranih policijskih službenika, u skladu sa međunarodnim standardima, će biti sastavni dio pristupa. U budućnosti bi ovakav pristup trebao biti primijenjen u svim policijskim upravama u cijeloj zemlji.

 

 

 

 

Video materijali sa ceremonije

Video materijali i izjave sa ceremonije otvaranja u Prijdoru mogu se pogledati na UNICEF BiH You Tube kanalu.


„Child-Friendly“ Room equipped in the Prijedor Police


Search:

 Email this article

unite for children