Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Radionica OneMinutesJr u Derventi – prvi dan

© © UNICEF / Chris Schuepp / 2011
Poster na ulazu u školu „19. april“ u Derventi, gdje je u toku radionica sa temom prava djeteta i socijalne inkluzije

© UNICEF / Piše: Chris Schuepp / 2011

DERVENTA, BiH, 14 novembar 2011 – Petnaest dječaka i djevojčica iz Dervente ookupili su se danas u multimedijalnoj sali Škole “19. april” kako bi započeli sa radionicom OneMinutesJr.
Školska godina 2011/2012 je u toku i djeca moraju na nastavu, tako da počinjemo sa radionicom popodne nakon časova. Pronašli smo motivisanu grupu i svi oni su se prijavili za učešće i raduju se sedmici izrade filmova i uzbudljivoj vannastavnoj aktivnosti.
Ovaj put, naša ekipa je brojnija nego obično. Sa nama su treneri iz organizacije Genesis Project, iz Banjaluke. Genesis od 1996 godine radi na različitim projektima pomirenja i tolerancije sa djecom i dugogodišnji je partner UNICEF-a. Novi treneri prošli su juče brzi trening o vođenju OneMinutesJr radionica i spremni su da nastave sa učenjem tokom ove sedmice, posebno o planiranju vremena tokom radionice i psihološkim aspektima rada sa djecom u pravljenju filmova.

© © UNICEF / Chris Schuepp / 2011
Trenerica Nadine iz One Minutes Foundation objašnjava različite uglove kamere i perspektive na početku radionice u Derventi

Znajući da moramo biti brži ovaj put zbog kasnog početka radionice svaki dan poslije školskih časova, skratili smo uvod na minimum i krećemo odmah sa detaljima. Kratki filmovi sa nedavne radionice OneMinutesJr u Baru u Crnoj Gori su odlični primjeri za pričanje priče i potpuno odgovaraju  jer su i uzrast djece, kao i jezici veoma slični.
Sljedeća tema u uvodu je tema: dječija prava sa posebnim fokusom na socijalnu inkluziju. Poster sa deset principa iz Konvencije o pravima djeteta visi na zidu hodnika na školskom ulazu, ali je uvijek dobro podsjetiti djecu na njihova prava.  U kratkom uvodu o socijalnoj inkluziji, grupisali smo djecu prvo po omiljenim bojama, pa po frizuri, pa zatim po tome da li nose ili ne nose naočale, po rodu i tako dalje. Ukratko: dali smo im osjećaj o tome kako je biti pripadnik manjine ili većine, zavisno od parametara. Nekad si uključen, nekad isključen. Baš kao u stvarnom životu, ali unutar nekoliko minuta da im se negativni efekti isključenja učine očigledniji.
Sada smo spremni za razmišljanje o inicijalnim idejama za priče. Kada se počelo smrkavati, djeca su još prezentirala njihove inicijalne ideje i mi smo fascinirani njihovim ličnim viđenjima života u Derventi, njihovim prijateljima, porodicama, školskom životu i svakodnevnom putu do škole kroz mračne ulice sa zastrašujućim psima lutalicama i automobilima koji prolaze pored njih brzinom koja se njima čini kao brzina svjetlosti. Tokom popodneva uspjeli smo razgovarati sa 9 od 15 djece i nastavićemo pojedinačne susrete odmah sutra, poslije škole, kada se nastavi OneMinutesJr radionica u Derventi. 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children