Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Opremljene policijske prostorije prilagođene djeci u Tuzlanskoj policiji

Policijska uprava Tuzla osposobila je posebno opremljene prostorije prilagođene radu sa djecom u kontaktu sa pravosudnim sistemom, bilo da se radi o žrtvama, svjedocima ili osumnjičenima za krivična djela sa ciljem da se ispitivanje učini što manje traumatičnim i da se rad uskladi sa međunarodnim standardima.  Na ceremoniji otvaranja 18.oktobra 2011 prisutni su bili predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Tuzla, Općine Tuzla, i Tuzlanskog kantona, kao i predstavnici partnerske nevladine organizacije Biro za ljudska prava iz Tuzle, UNICEF-a te predstavnici donatora, ambasadori Švajcarske i Švedske u BiH.
Opremanje policijskih prostorija prilagođenih djeci u 9 pilot općina  je dio projekta "Zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u Bosni i Hercegovini” koji podržavaju Švedska agencija za razvoj (SIDA), Švicarska kooperacija za razvoj (SDC) i UNICEF u svrhu unapređenja pravosudnog sistema za djecu u Bosni i Hercegovini kao i radi jačanja pravnog i političkog okvira, sistema, usluga i praksi.
Projekat promovira integrirani i multisektoralni pristup uz jačanje referalnih sistema na nivou općina kroz identifikaciju djece pod rizikom i u kontaktu sa zakonom. Paralelno sa ovim, preventivne aktivnosti su usmjerene na jave kampanje i promociju nenasilja u odabranim školama. Locations u kojima se projekat sprovodi na lokalnom nivou su: Bihać,  Bijeljina,  Brčko, Čapljina,  Kozarska Dubica, Mostar, Prijedor, Trebinje i Tuzla.

„Kada se govori o maloljetničkoj pravdi, uglavnom se govori u kontekstu samih maloljetnih počinilaca, ali mi govorimo i u širem kontekstu koji obuhvata djecu koja su svjedoci ili žrtve. Cilj ovakvih soba po mjeri djeteta jeste da se stvori prijateljsko okruženje u kojem se djeca mogu ispitati i prije svega najviše koristi imaju sama djeca“, kazala je predstavnica UNICEF-a za BiH Florence Bauer. Potcrtala je kako će posebno opremljene prostorije “po mjeri djeteta” pomoći i samim istragama:
„Kada se djetetu pruži potrebna podrška, i kada se ispitivanje obavi u prisustvu stručnih osoba i u prijateljskoj atmosferi, onda je i sam iskaz mnogo vjerodostojniji i kvalitetniji. Ono što je najbitnije, jeste da se uzimanje zjave snimi, tako da se djeca u daljnjem procesu ne moraju ponovno ispitivati već se koristi snimljena izjava“, kazala je Florence Bauer.
Ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller istakao je kako je jedan od najvažnijih ciljeva koji se ostvaruju uz posebno opremljene i prilagođene prostorije taj što djeca u njima ne osjećaju strah. „Stavite se u poziciju: šta da je to moje dijete? Da li biste voljeli da bude uplašeno i da u strahu daje izjavu o nečemu što mu se desilo ili što je učinilo? Sama istraga je za svakoga stresna, a pogotovo za djecu. Mislim da je jako bitno da djeca ne budu traumatizirana. Ni jedno dijete ne bi trebalo biti uplašeno.“, istakao je Schaller.
Švedski ambasador Bosse Hedberg dodao je kako njegova zemlja, Švicarska i UNICEF i proteklih godina jako mnogo napora ulažu na podršci najmlađim članovima bh. društva. „Tokom tri godine koliko sam ovdje, i pored posljednjih negativnih izvještaja o napretku BiH u formiranju državne vlasti, vidio sam dosta napretka u lokalnim zajednicama koji je postignut zahvaljujući naporima političara s nivoa regija, kantona i općina, a jedan od dobrih primjera je i Tuzla. Čestitam im na zajedničkim naporima da dođemo do otvaranja sobe po mjeri djeteta u policiji“, kazao je Hedberg.
O pozitivnim učincima projekta i otvaranja posebne sobe govorili su i premijer Vlade TK Sead Čaušević, ministar unutrašnjih poslova TK Bego Gutić, i v.d. policijskog komesara Fadil Šljivić. Gutić je podsjetio kako je Tuzlanski kanton prvi u BiH koji ima posebno odjeljenje za maloljetnike i kojem će otvaranje posebne sobe za uzimanje izjava biti od velike pomoći u uvođenju međunarodnih standarda u ovoj oblasti.
„Ovo je velika podrška jačanju pravnog sistema BiH, i podrška MUP-u Tuzlanskog kantona“, kazao je Gutić. Šljivić je kazao kako su dosadašnji pokazatelji rezultata rada policije pokazali kako je broj krivičnih djela koja počine maloljetnici, kao i samih maloljetnih počinilaca u opadanju, ali da uz ovu podršku očekuje još bolje rezultate.
„Već od danas, zahvaljujući SIDA-i, SDC-u i UNICEF-unaš specijalizirani odjel uz posebno opremljenu sobu postizaće još bolje rezultate“, kazao je Šljivić. Premijer Čaušević istakao je kako je zaštita i podrška najmlađima obaveza svih članova društva.
Međunarodna iskustva, kao i iskustva iz Kantona Sarajevo, potvrđuju da način i okruženje u  kome se vode policijski razgovori sa djecom imaju ogroman efekat na djecu, posebno ako se radi o žrtvama. Adekvatna infrastruktura u policijskim stanicama ima za cilj osigurati bolje uslove za rad sa djecom u kontaktu sa pravosudnim sistemom, bilo da se radi o svjedocima, žrtvama ili počiniocima. Obuka policijskih službenika imenovanih za oblast maloljetničke pravde ili specijaliziranih policijskih službenika, u skladu sa međunarodnim standardima, će biti sastavni dio pristupa. U budućnosti bi ovakav pristup trebao biti primijenjen u svim policijskim upravama u cijeloj zemlji.

 

 

 

 

„Child-Friendly“ Room equipped in the Tuzla Police


Search:

 Email this article

unite for children