Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

“Iz našeg svijeta različitosti”: životne priče o inkluzivnom obrazovanju

Sarajevo, 16. septembar 2011 – Dajući doprinos diskusiji i odlučivanju o kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju za svu djecu, UNICEF i “Društvo ujedinjenih građanskih akcija – Duga” prikupili su seriju životnih priča o iskustvima i naučenim lekcijama.  Djeca, njihovi roditelji i nastavnici iz nekoliko gradova BiH učestvovali su danas u promociji knjige "Iz našeg svijeta različitosti" u Sarajevu. 
 
Svako od djece opisane u ovoj knjizi ima posebne potrebe te, kao i sva ostala djeca, pravo da te potrebe budu shvaćene i prepoznate, te da se na njih odgovori. “U ovoj knjizi o inkluziji u pogledu umijeća i sposobnosti, kroz ljudske priče koje ilustriraju šta uistinu može biti postignuto inkluzijom” – kazala je Predstavnica UNICEF-a u BiH  Florence Bauer. “Tokom protekle decenije, UNICEF je promovirao kvalitetno inkluzivno obrazovanje u Bosni i Hercegovini kako  bi odogovorio na potrebe svakog djeteta sa posebnim osvrtom na najugroženiju djecu”, dodala je gđa Bauer.

“Djeca, roditelji, nastavnici i stručnjaci ispričali su ove priče, zajedno sa nevladinom organizacijom “Društvo ujedinjenih građanskih akcija – Duga”, koja aktivno promovira inkluziju u BiH već godinama. “Kroz rad smo tokom godina stekli posebno iskustvo i zrelost. Kada pogledam unazad, sa ovim iskustvom bismo neke stvari uradili drugačije, ali sve u svemu mislim da iza sebe imamo uspješan process. Vjerujem da smo u sistem udahnuli jednu novu energiju i nadam se da će se dalje sve nastaviti u pozitivnom smjeru, te da djeca neće nikada biti zapostavljena i marginalizirana.” kaže Anka Izetbegović, izvršna direktorica organizacije “Duga”.

Ova knjiga donosi i priče djece kojima je pružena prilika kakvu mnoga druga djeca nisu nikada imala. Darko Plečić iz Višegrada sanja odlazak u Meksiko gdje će raditi u restoranu, Avdo Dizdarević, dječak umjetnik, u Sanskom Mostu planira otpočeti slikarsku karijeru. U Sarajevu, Lana Safranić završava osnovnu školu i nada se upisu u Srednju muzičku školu, nakon koje bi voljela postati pijanistica. Sve troje su sjajna djeca sa posebnim potrebama, a još važnije sa posebnim umijećima. Oni su uspjeli da se izraze.  To je uspjeh  koji se može pripisati njihovom uključivanju u redovno obrazovanje i dragocjenoj  podršci  koju su dobili od svoje lokalne zajednice. Ova djeca su sada na dobrom  putu  da ostvare svoje snove.

Priče su zabilježene u zajednicama uključenim u Program „Jačanje sistema društvene zaštite i inkluzije djece u BiH - SPIS“. Pod sloganom „Za svako dijete“, UNICEF je okupio partnere iz vlasti, lokalnih zajednica i civilnog društva kako bi unaprijedili društvenu zaštitu i inkluziju za djecu. Uz podršku Evropske unije, Vlade Norveške i DFID-a, ovaj program doprinosi razvoju sistema i politika za zaštitu djece iz najranjivijih grupa.

„Čitajući priče iz knjige podsjetila sam se zbog čega je Evropska unija pristuna u Bosni i Hercegovini, i djeca su jedan od najvažnijih ciljeva našeg rada, jer oni su budući građani Evrope. Djeca imaju pravo da žive u svijetu bez predrasuda i diskriminacije, u svijetu koji poštuje sva njihova prava. – izjavila je Natalia Dianiskova, šefica Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH. 

 

 

 

 

Version in English


Search:

 Email this article

unite for children