Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

Otvorene nove prostorije Centra za rani rast i razvoj u Sarajevu

Na Alipašinom Polju u sarajevskoj općini Novi Grad otvorene su nove prostorije Centra za rani rast i razvoj koji egzistira još od 2009. godine. Općina Novi Grad prva je u BiH u kojoj je otvoren ovakav Centar, a danas ih ima još u šest općina: Laktaši, Tuzla, Foča, Kiseljak, Bileća i Kotor Varoš. Nedavno su i Federaciji BiH i u Republici Srpskoj uz podršku UNICEF-a usvojene i Politike ranog rasta i razvoja čiji su integrisani centri jedan od temelja.
Nove prostorije novogradskog centra otvorili su, uz podršku djece iz Centra, UNICEF-ov ambasador Edin Džeko -  bh. nogometni reprezentativac i igrač Manchester Cityja , i načelnik općine Novi Grad Damir Hadžić. Otvaranju su prisustvovali i Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH, i Johan Hesse, predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH.

„Veoma mi je drago da je Centar dobio nove prostorije i na taj način dao priliku još većem broju djece da učestvuju u ovom programu. Drago mi je što sam danas ovdje sa djecom, uvijek se dobro osjećam pored njih i sretan sam što je Općina Novi Grad u Sarajevu prepoznala i pružila podršku ovom UNICEF-ovom programu. Nadam se da će Centar nastaviti dobro raditi kao i do sada i pružiti ovim mališanima najbolji početak,“ kazao je Edin Džeko kojeg su djeca i roditelji bukvalno „okupirali“ čim se pojavio. Svi su mu željeli prići, razgovarati s njima i fotografirati se, a Džeko je bez obzira na gužvu sa svima ljubazno razgovarao i spremno pozirao sa svima.
Kako je kazala koordinatorica Centra Rada Lukić, do potrebe za otvaranjem novih prostorija došlo je zbog ogromnog interesovanja roditelja i djece, ali i zbog proširenja usluga koje Centar pruža.
„Protekle godine u Centar je bilo uključeno oko 700 porodica, i pruženo je 7500 usluga. Do potrebe za proširenje došlo je i usljed sve većeg broja djece, ali i roditelja koji žele da volontiraju. Pokrećemo i mobilne timove koji će raditi sa djecom iz padinskih dijelova općine, a osim standardnog osoblja, namjera nam je da angažiramo i ginekologa koji će jednom ili dva puta sedmično raditi na edukaciji mladih bračnih parova koji žele djecu te mladih majki“, kazala nam je rada Lukić, dodajući da će se u timove uključiti i dječiji stomatolog koji će voditi računa o zdravlju zuba kod djece.
„Mom Isaku su tri i pol godine, i ovdje je od svoje treće godine. Prezadovoljna sam svim, voljeli bismo samo da ima više termina. Radionice su fenomenalne, kako za djecu tako i za roditelje“, kazala nam je Nataša Šabanović koje je na otvaranje Centra došla sa sinom Isakom. Zadovoljstvo nije krila ni Žale Mikačević koja kaže da je i sama išla na radionice koje smatra veoma korisnim, ali da je ipak najviše koristi imala njena kćerka Lea:
„Bila je dosta povučena i stidljiva. Ovdje se počela družiti s djecom, i vidite je sad – igra se, s djecom je, hoće da se fotografira...“.
Lejla Poljak koja je na otvaranje dovela kćerke Saru i Merjem kaže kako obje idu u Centar, te da bi ona voljela da ima više raspoloživih termina.
„Ako bih ocjenjivala od jedan do deset, onda Centru dajem čistu desetku! Zaista sam zadovoljna, napredak se svakodnevno primijeti na djeci, ali i na nama roditeljima koji smo na radionicama naučili mnogo toga“, kaže nam Lejla Poljak.
 Florence Bauer istakla je zadovoljstvo činjenicom da se usluge Centra proširuju te se na tome zahvalila predstavnicima Općine Novi Grad i Evropske komisije, koji su prepoznali važnost. Dodala je kako je Centar dio politike UNICEF-a pružanja podrške svoj djeci i dio je projekta 'Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije (SPIS) u BiH. Predstavnik Delegacije Evropske unije  Johan Hesse čestitao je UNICEF-u i Općini na Centru i drugim naporima.
„U fudbalu se može desiti da izgubimo utakmicu jer uvijek postoji druga šansa ali u razvoju djece ne smijemo nikada izgubiti. Drago mi je što je ovaj model zaživio u BiH i što će djeca ove općine dobiti sve usluge koje su potrebne u ranom rastu i razvoju,“ kazao je Hesse.

 

 

 

 

Ambasador UNICEF-a Edin Džeko - specijalni gost

 


Early Childhood Development Center in Sarajevo Opens New Premises


Search:

 Email this article

unite for children