Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Šesta Evropska sedmica imunizacije u BiH

@unicef BiH

Oblježavanje šeste po redu Evropske sedmice imunizacije pod sloganom “Volimo ih, zaštitimo ih, vakcinišimo ih” započelo je 26. . 2011. u organizaciji Instituta za zaštitu zdravlja RS i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, uz suradnju i podršku UNICEF-a.
Skup su otvorili i obratili se prisutnim, ministar zdravstva FBiH, prof.dr. Rusmir Mesihović, predstavnici Instituta za zaštitu zdravlja RS i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kao i predstavnica UNICEF-a  Florence Bauer.
„Imunizacija je postala žrtva vlastitog uspjeha. U razvijenim zemljama više niko ne zna kako npr. izgleda difterija, pa onda to otvara prostor za špekulacije anti-vakcinacijskog pokreta. Baš zato koristimo prilike poput ovog današnjeg događaja da podsjetimo i roditelje i medije i cijelu javnost, da imunizacija najefikasniji način zaštite zdravlja djece", istakla je Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH.


Tema ovogodišnje sedmice imunizacije je „Zajednička rješenja za zajedničke prijetnje” čime se naglašava važnost saradnje, razmjene iskustava i nalaženja rješenja za postizanje ciljeva imunizacije-eliminacije i kontrole bolesti koje se spriječavaju cijepljenjem.
 „Vakcinacija je temelj prevncije bolesti. Ove godine institucije BiH planiraju povećati aktivnosti o informisanju javnosti o značaju imunizacije“, istako je prof.dr. Rusmir Mesihović, ministar zdravstva u Vladi FBiH.
Osnovni cilj ovih aktivnosti  je povećati svijest o značaju imunizacije u zaštiti zdravlja svakog pojedinca i stanovništva svake zemlje, ovog regiona kao i čitavog svijeta. Poruka o značaju imunizacije u zaštiti zdravlja i života svakog djeteta treba stići do svakog pojedinca, na način da vakcina bude dostupna svima i da se osigura potpun obuhvat imunizacijom.
„Vakcinacija je najviše produžila životni vijek čovjeka. Veoma je bitno raditi sa pedijatrima, roditeljima i širom javnosti, kako bise proces imunizacije ubrzao i poboljšao“, istako je dr. Slobodan Stanić, direktor Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske.
Skupu je prisustvovalo oko 60 učesnika iz cijele BiH: predstavnici ministarstava, epidemiolozi, pedijatri, roditelji,  predstavnici UNICEF-a i mediji. Slične radionice sa zdravstvenim radnicima i roditeljima će u toku naredna dva mjeseca biti organizovane širom BiH.

 

 

 

 

European Immunisation Week launched in BiH - “Love them, protect them, immunize them”


Search:

 Email this article

unite for children