Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Razmjena dragocjenih iskustava o unapređenju društvene zaštite i inkluzije za djecu

Na Jahorini je 5. i 6. aprila 2011 održan dvodnevni seminar za predstavnike 24 općine u kojima je UNICEF implementirao i implemetira projekte čiji cilj je unapređeđenje socijalne zaštite i inkluzije, te stvaranja ugodnog i sugurnog okruženja za djecu. Predstavnici 10 općina u kojima se trenutno implementira projekat „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH (SPIS)“ imali su priliku međusobno razmijeniti iskustva na prvom danu seminara, a na drugom danu seminara i sa predstavnicima ostalih 14 općina iz BiH u kojima je UNICEF ranije implementirao projekte kao što su „Unaprijeđeni mehanizmi dječije zaštite u BiH“, „Podrška reformi sistema dječije zaštite u BiH“ te „Škole i zajednice po mjeri djeteta“ .

„Okupili smo predstavnike 10 općina koje su trenutno u SPIS-u, i 14 takozvanih 'starih općina' u kojima su se projekti provodili od 2004. godine i akcenat stavili na razmjenu iskustava. Učesnici su imali priliku iznijeti svoja iskustva, prilati o pozitivnim stvarima ali i eventualnim nedostacima, a sve kako bi se realizacija SPIS-a i narednih projekata, te zadatih ciljeva iz ranijih projekata, što bolje sproveli“, kazao nam je Alen Zaimović, koordinator SPIS projekta ispred IBHI-a, oddajući kako je primijetno da suskoro svi projekti imali pozitivan odziv u lokalnoj zajednici, i u manjem ili većem obimu su nastavili da se provode:„Pokazalo se da su raspoloženi za daljnji rad uz HRBAP principe multisektoralnosti i multidiscipliniranosti“.


Sudeći prema uvodnom izlaganju pomoćnika ministra zdravlja i socijalne zaštite Ljube Lepira na drugom danu seminara, u ovom bh. entitetu projekti UNICEF-a pokrenuli su pozitivan trend.
„Uz direktnu podršku SPIS-u, mogu naglasiti da namjeravamo na iskustvima iz ovog i ranijih UNICEF-ovih projekata graditi buduće projekte, a modeli organiziranja i realizacije projekata ulaze u izradu izmjena zakona i izrade strategija vezanih za socijalnu i zdravstvenu zaštitu djece. Modeli općinskih komisija viđeni u ovim projektima, naći će se kao vrsta obaveznog načina multisektoralnog rada u opštinama“, kazao je Lepir.


Predstavnici općina, centara za socijalni rad i nevladinih organizacija kazali su nam kako su zadovoljni seminarom, te se većina pohvalila kako su na seminar došli prenijeti pozitivna iskustva, i od drugih učesnika čuti neka rješenja koja bi mogli primijeniti i u svojoj općini.


„Međusobno smo si pomogli sa raznim preporukama, a neke opštine preuzele su obrasce i projekte koji su se pokazali uspješnim u drugim opštinama. Razmijenili smo dosta kontakata, podijelili iskustva i probleme te zajednički razgovarali o tome kako ih prevazići“, kazala nam je Valentina Vujinić iz Omladinskog centra Laktaši.
Zadovoljstvo seminarom nije krio ni Dobrivoje Stanojević, predsjednik Opštinskog odbora Višegrad i načelnik odjeljenja za opštu upravu u Opštini Višegrad.
„Predstavnici svih opština u referisanju su istakli dobre rezultate koje su postigli. Postignuto je mnogo na edukaciji, radionicama, izradama baza podataka, i jednostavno se vidi da se svi bore kako bi svako dijete imalo sigurnu okolinu“, kazao je Stanojević.


Almir Dervišević iz Breze bio je predsjednik općinskog upravnog odbora projekta „Podrška“ reformi sistema dječije zaštite u BiH“ u toj opštini.
„Projekat je bio uspješan, a kao najbolji dio mogao bh istaći monitoring upisa djece u prvi razred osnovne škole. To je umnogome pomoglo svima, i ne dešava se kao nekada da ne postoje podaci o djeci. U ovom momentu imamo evidentiranu svu djecu do marta ove godine, a planiranje upisa i sam upis su znatno olakšani“, kazao nam je Dervišević, Dodao je kako upravni odbor nije integriran direktno u općinu kako je bilo planirano jer je već funkcionirala slična komisija.


„Ustupili smo im akcioni plan sa svim pratećim materijalima, i oni su nastavili raditi prema planu i metodama koje smo mi uspostavili“, kaže Dervišević.
Predstavnici općinskog odbora Novi Grad kazali su nam kako su i u njihovoj opštini postignuti dobri rezultati, te kako im je drago vidjeti da je slično i u drugim opštinama.
„Multisektoralni i multidisciplinarni pristup pokazali su se efikasnim, i ovo je jedan od rijetkih projekata koji se skoro stoprocentno realizuje“, kazala nam je Mira Drljača, šefica kabineta načelnice Opštine Novi Grad. Zadovoljan je bio i Rade Gačeša iz Centra za socijalni rad Novi Grad koji nam je kazao kako je činjenica da su se na jednom mjestu našli ljudi iz više sektora kako bi zajedno radili na rješenju problema djece najviše doprinijela uspješnoj realizaciji projekata. 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children