Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

Dodijeljene nagrade učesnicima igre „Poželi bolje djetinjstvo“

© UNICEF/BHG/2011
Svečanost dodjele nagrada u prostorijama UNICEF-a u Sarajevu

Najuspješnijim učesnicima nagradne igre “Poželi bolje djetinjstvo“ nagrade su svečano uručene u Sarajevu, 9. Maja 2011 u prostorijama UNICEF-a. Dodjeli su prisustvovala djeca i njihovi roditelji iz Mostara, Banja Luke, Sarajeva, Bugojna i drugih gradova. Uz dobrodošlicu svim gostima, svečanost su otvorili predstavnici UNICEF-a, koji su pozdravili djecu i iskazali zadovoljstvo uspjehom koji je postignut sa Zidom dječijih želja u podizanju svijesti o pravima djece u BiH. „Veoma je značajno da se upravo djeci da riječ i prilika da iskažu svoje stavove, jer su oni najbolji advokati svojih prava, tako da je sama nagradna igra bila odličan način da im se to i obezbijedi“, istakla je Florence Bauer predstavnica UNICEF-a u BiH.

Zajednička fotografija svih dobitnika nagrada sa Predstavnicom UNICEF-a u BiH

Pored glavnih nagrada, laptopa, mobilnog telefona i foto-aparata, dodijeljeno je još 15 nagrada, među kojima su dres Edina Džeke, Ambasadora UNICEF-a u BiH, vrijedni atlasi i enciklopedije i igračke za najmlađe učesnike igre, koje su djeci uručili predstavnici UNICEF-a i Evropske unije.

„Ova nagradna igra je bila jako dobra prilika za nas djecu. Data nam je prilika da jasno i samostalno kažemo šta želimo“, istakla je djevojčica Arijana Kovačević.

Na web stranicu je pristiglo preko 300 želja, a Facebook stranici se priključilo preko 13.000 djece i roditelja. Djeca su pokazala da imaju veliko srce, nesebično su željela da njihovi drugari imaju užinu, da djeca u svijetu nisu gladna,dobro obrazovanje i mir.

Nagradna igra “Poželi bolje djetinjstvo” ralizovana je sklopu projekta „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH“, koji se realizuje uz podršku Evropske Vladom Norveške i Odjelom  Vlade Velike Britanije za međunarodni razvoj s ciljem da animira djecu i omladinu da i na ovaj način istaknu šta žele da se promjeni kako bi svakom djetetu bilo ostvareno svako pravo.

Cjelokupan projekat „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH“ je od velike važnosti za svu djecu u BiH. Značaj današnje aktivnosti i same nagradne igre je izuzetno velik, jer su djeca uspjela iskoristiti svoje znanje i putem Interneta iskazati svoje želje i zahtjeve“, istakla je Maria Farrar Hockley,  šef sekcije operacija 1 delegacije Evropske Unije u BiH.

 

 

 

 

Zid dječijih želja

Na „Zidu dječijih želja i zahtjeva“ djeca imaju priliku da napišu šta žele da se promijeni, da se njihov glas čuje što glasnije i da poruke dođu do donosilaca odluka kako bi svako dijete u Bosni i Hercegovini imalo ostvarena sva prava. Zid je oslonjen na podršku UNICEF-a, Evropske unije i vlada Velike Britanije i Norveške. JAVITE NAM SE AKO ŽELITE POMOĆI DA SE DJEČIJE ŽELJE OSTVARE! SARAJEVO@UNICEF.ORG


Search:

 Email this article

unite for children