Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Novosti

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Završena edukacija stručnjaka o budžetiranju za dobrobit djece

Finalni modul treninga „Budžetiranje za djecu kao alat strateškog planiranja“, završen je 8.3. 2011 na Jahorini dodjelom certifikata za oko 60 profesionalaca uključenih u sistem društvene zaštite za djecu u općinama, kantonima, te na entitetskom i državnom nivou. Trening je dio Programa za jačanje sistema društvene zaštite i inkluzije za djecu u BiH koga sprovodi UNICEF uz podršku Evropske Unije i vlada Velike Britanije i Norveške.
Kao predavač je angažovan dr.Richard Brandon, stručnjak iz Human Service Policy Center (HSPC) Univerziteta u Washingtonu, a učesnici su bili službenici nadležnih ministarstava te oglednih opština/općina i kantona iz oblasti finansija, socijalne zaštite, obrazovanja i zdravstva na državnom i entitetskom nivou.

“Identifikacijom svih sredstava izdvojenih za djecu i usluga koje se podržavaju tim sredstvima, alati i tehnike koji su kroz ovaj trening dati profesionalcima u BiH prižiće im mogućnost da utvrde da li su takva izdvajanja adekvatna da se zadovolje potrebe djece i koliki bi bili troškovi da se obuhvate sva djeca koja imaju pravo na određene usluge društvene zaštite. Na ovaj način se može utvrditi da li su raspoloživa sredstva izbalansirana na najefikasniji način za postizanje najboljih rezultata za djecu, i analizirati pravičnost raspodjele sredstava”, objasnio je dr. Brandon osnovne principe budžetiranja za djecu.
Posebno važan aspekt ove edukacije je dokazati da budžet nije samo računovodstveni alat kojim bi se ustanovilo s koliko novaca se raspolaže, već i alat za strateško planiranje, ukoliko se koristi na ispravan način.

External links open in a new window and take you to a non-UNICEF web site.

 

 

 

 

Eksterni link na trening module

Istraživači Evans-a rade s UNICEF-om kako bi se pomoglo uraditi fiskalnu analizu i razvoj sposobnosti institucija koje pružaju usluge društvene zaštite djece u Bosni i Hercegovini. Svi trening moduli su dostupni OVDJE


Search:

 Email this article

unite for children