Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

UNICEF donirao novu laboratoriju Univerzitetsko - kliničkom centru u Sarajevo

Na Klinici za nuklearnu medicinu Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu 23. februara-veljače je otvoren  laboratorij za određivanje koncentracije joda u urinu, prvi ovakav u Federaciji BiH. Ceremoniji otvaranja laboratorija prisustvovali su generalni direktor KCUS-a, prof.dr. Faris Gavrankapetanović, šef Klinike za nuklearnu medicinu prof.dr. Elma Kučukalić-Selimović, te gđa Anne Claire Dufay i dr. Selena Bajraktarević iz UNICEF-a. Spektrofotometar i oprema potrebna za izvođenje analize nabavio je UNICEF-a koji već dugo ima aktivnu ulogu kod nas u prevenciji razvoja jod deficitarnih poremećaja.

Do deficitarnih poremećaja dolazi kada je smanjena sinteza hormona štitnjače zbog nedostatka joda u ishrani. Pri jodnom deficitu kod djece se javlja guša, smanjena sinteza hormona štitnjače, usporen fizički razvoj i mentalna retardacija, kod odraslih guša, hipotireoza, oštećenje mentalnih funkcija i smanjen fertilitet. Vezano za trudnoću mogu se javiti različiti poremećaji kao što su: prijevremeni porodi, povećana prenatalna smrtnost, urođene anomalije i psihička retardacija različitog stepena.
Prema literaturi, karcinom štitnjače se javlja češće  u područjima sa jodnim deficitom i to češće malignije forme kao što su folikularni i anaplastični karcinom, a za što ćemo sada moći imati i vlastita opažanja.
Jodni deficit predstavlja i važan javnozdravstveni problem, jer je populacija u uslovima manjka joda u cjelosti mentalno manje aktivna što nosi svoje široke posljedice.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children