Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

Integrirani centar za rani rast i razvoj otvoren i u Tuzli

Svečano otvaranje - gradonačelnik Tuzle, direktor Doma zdravlja Tuzla, koordinatorica Centra i predstavnici m:tela i UNICEF-a

Integrirani Centar  za rani rast i razvoj otvoren je 17. Decembra 2010 u Tuzli, uz podršku UNICEF-a i m: tel-a. Centar je osnovan u okviru inicijative “Najbolji početak za svako dijete”, u suradnji s Općinom Tuzla i Domom zdravlja Dr. Mustafa Šehović ˝  Ovo je šesti centar takve vrste u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj poboljšanje socijalnih usluga za djecu kroz obuku i rad s roditeljima, s posebnim naglaskom na ugrožene skupine.

Integrirani Centar za rani razvoj djece u Tuzli će biti otvoren svaki dan 14-19 sati za roditelje i djecu. ˝To je poboljšanje od velikog značaja za djecu i obitelji u Tuzli. Rad s djecom i roditeljima svaki dan, primijetili smo da postoji potreba za kontinuirana komunikacija s roditeljima i djecom. U ovom Centru, kvalificirano osoblje će se pružiti usluge i relevantne informacije za roditelje. Imamo pedijatre, diplomirane medicinske sestre i psihologa. ˝ - rekala je koordinatorica Centra Tuzla dr. Vesna Dropic-Suljević. Tuzlanski Centar ima namjeru otvoriti i satelitske odjele za razvoj u ranom djetinjstvu u ruralnim područjima općine Tuzla.

Jedna od prostorija Centra - posebno prilagođen prostor za dječiju igru

Mi u m: tel-u smo sretni da vidjimo da je rezultat naše suradnje s UNICEF-om rezultirao ovako uspješnim projektom, dobro prihvaćenim od strane domaćina općina”; - rekao je Milenko Cvijanović, direktor za marketing i prodaju m: tel-a.

“Paralelno uz podršku za otvaranje ovakvih centara, UNICEF blisko surađuje s nadležnim državnim tijelima i civilnim društvom u razvoju razvojne politike ranog djetinjstva. Praksa adekvatne podrške razvoju u ranom djetinjstvu na taj način će se osigurati da svako dijete, prihvaćen od strane temelji se na zakonima, podzakonski akti i finansije koje će ih podržati. Na taj način, slični centri se mogu otvoriti u drugim općinama i svi roditelji će moći dobiti potporu koja im je potrebna u ranim godinama živote njihove djece”;- Rekla je Florence Bauer predstavnica UNICEF-a u BiH.

UNICEF će pružiti podršku  novoformiranom rani razvoj centru u prvih šest mjeseci rada, pružanjem financijske potpore, obuke i iskustvava koja se stalno nadograđuju. Nakon tog razdoblja, općina Tuzla će preuzeti odgovornost za financiranje troškova Centra. ˝Bitno je to što se briga za roditelje i djecu neće odvijati samo u Centru, nego će zaposlenici dolaziti i u porodične domove po potrebi. Pored naše izvrsne pedijatrijske struke nemoguće je ne podržati ovakvu ideju˝, kazao je Općinski načelnik Jasmin Imamović.
Usluge koje pruža Centar za rani razvoj djece su promocija ranog razvoja djece, uključujući zdravlje, prehranu, dobro roditeljstvo, što opet dovodi do dobrih rezultata u školi i uspješno obrazovanje. Važna komponenta u funkcioniranju tih centara je pružiti prostor za posjete roditelja, kao i rad na terenu, pružajući učinkovitu potporu ranjivim i marginaliziranim obiteljima. Integrisani centar za rani rast i razvoj u Tuzli je šesti centar koji UNICEF otvara na području Bosne i Hercegovine.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children