Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Centar za rani rast i razvoj u Sarajevu proslavio svoj prvi rođendan

Djeca i njihovi gosti ispred Centra

24.11.2010. Obilježavajući godinu dana vrijednog rada, djeca, roditelji i uposlenici Centra za rani rast i razvoj u Općini Novi grad Sarajevo proslavili su danas prvi rođendan simboličnim druženjem.  Centar je formiran u okviru inicijative “Najbolji početak za svako dijete” i predstavlja odličan primjer jer je nakon inicijalne podrške donatora Općina potpuno preuzela finansiranje Centra. 

Osoblje Centra - spoj mladosti i iskustva

„U toku protekle godine, Centar je ponudio oko 700 svojih usluga za 171 korisnika na mjesečnoj osnovi. Posebna pažnja je posvećena najranjivijim porodicama i djeci kroz kućne posjete“ istakla je  Rade Lukić, pomoćnica Općinskog načelnika za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, raseljena i izbjegla lica i koordinatorica aktivnosti Centra.


Svojim prisustvom djecu su posebno obradovali  gosti i prijatelji Centra, općinski načelnik Damir Hadžić, Enis Bešlagić, glumac, Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH i Natalia Dianovska, šef odjela za društveni razvoj, civilno društvo i državni statistički zavod Delegacije Evropske unije u BiH.


„Drago nam je vidjeti konkretne primjere kako strateško djelovanje, politike i strategije koje podržava Evropska unija utječu na najranjivije grupe djece. Općina Novi Grad je primjer pozitivne zajednice, koja je preuzela finansiranje Centra i nadamo se da će i ostale općine slijediti ovaj primjer“, izjavila je ovom prilikom Natalia Dianovska, šef odjela za društveni razvoj civilno društvo i državnu graničnu saradnju.


Centri za rani rast i razvoj za roditelje i djecu unapređuju poticajno i odgovorno roditeljstvo, pomažu u uspostavljanju veze među sektorima zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite,
edukuju buduće roditelje i roditelje sa malom djecom, obučavaju i rade sa roditeljima rizične djece, pomažu ranoj detekciji razvojnih i zdravstvenih smetnji i daju usluge rane intervencije,
te predškolskog odgoja i podrške porodici.


„Općina Novi Grad Sarajevo je prepoznala vrijednost i potrebu za ovakvim uslugama i to smo dokazali preuzimajući potpunu odgovornost za finansiranje Centra za rani rast i razvoj, želeći osigurati najbolji početak za svako dijete u našoj Općini“ , istakao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.


Centar za rani rast i razvoj u Opcini Novi Grad Sarajevo otvoren je u okviru projekta “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH (SPIS)”, uz podršku Evropske unije, Vlade Kraljevine Norveške i Odjela Vlade Velike Britanije za međunarodni razvoj (UKAID). Inicijativu „Najbolji početak za svako dijete podržali su i komercijalni partneri m:tel i Američka privredna komora u BiH.  Nakon Centra u Novom Gradu Sarajevo, formirani su i centri u Bileći, Kotor Varoši, Laktašima, i Foči.

 

 

 

 

Reportaza o centrima za rani rast i razvoj djece (AmCham i UNICEF)

 

Reportaza - link na You Tube


Search:

 Email this article

unite for children