Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

Svjetski državnici i stručnjaci pokušavaju promovirati značaj obrazovanja u okviru razvojnog programa

U okviru samita koji je u New Yorku okupio svjetske lidere u cilju ocjene napretka u ostvarivanju Milenijumskih razvojnih ciljeva, 22. septembra je održana sesija na kojoj su razmijenjene ideje o načinu na koji bi se obrazovanju dao veći značaj ukazivanjem na ogroman uticaj koji ova oblast ima na Milenijumske razvojne ciljeve.


Od presudnog je značaja da se obrazovanju posveti posebna pažnja, navode organizatori sesije, ‘Save the Children, Katar, UNESCO i UNICEF.  Obrazovanje je ključno za kontinuiran globalni napredak u ostvarivanju milenijumskih ciljeva, dok trenutno svake godine oko 69 miliona, većinom marginalizirane, djece nije u  mogućnosti ići u školu. 
"Obrazovanje ima ključnu ulogu u postizanju svih Milenijumskih razvojnih ciljeva i mora se smatrati najvažnijim prioritetom u svim regijama, uključujući oblasti pogođene prirodnim katastrofama i zahvaćene sukobima. Nema mira i prosperiteta bez obrazovanja” rekla je njena visost Sheikha Mozah Bint Nasser Al Missned, predsjedavajuća Fondacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice Katara. “Sukobi su najveća opasnost za sigurnost čovječanstva i teško zacrtane Milenijumske razvojne ciljeve."

Sastanak, kojem prisustvuju čelnici država i svjetski lideri, propraćen je strahovanjem da slabi zamah u oblasti obrazovanja koji je postignut od početka decenije.  Napredak koji je postignut u pogledu najsiromašnije djece, djece koja žive u zemljama zahvaćenim sukobima, u udaljenim krajevima ili su iz manjinskih grupa manji je od napretka koji je postignut u pogledu djece čije su porodice boljeg imovnog stanja.
“Okončanje života u siromaštvu za djecu, njihove porodice i njihove zajednice počinje sa obrazovanjem,” rekao je Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a.
Na sesiji će se razmatrati novi podaci koji jasno ukazuju na to da je ulaganje u obrazovanje od ključnog značaja za postizanje svih Milenijumskih razvojnih ciljeva.
“Od boljeg zdravlja do većeg blagostanja, obrazovanje je katalizator bolje budućnosti za milione djece, omladine i odraslih,” rekla je generalna direktorica UNESCO-a, Irina Bokova. “Nikada se nijedna zemlja nije popela na ljestvici društveno-ekonomskog razvoja bez kontinuiranog ulaganja u obrazovanje.” 
Podaci iz Izvještaja o globalnom monitoringu programa Obrazovanje za sve pokazuju sljedeće:
• 171 miliona ljudi moglo bi se izvući iz siromaštva ukoliko bi svi učenici u zemljama sa niskim prihodima iz škole izlazili sa usvojenom vještinom čitanja – to je jednako smanjenju broja osoba koje žive od iznosa manjeg od $1.25 dnevno za 12 posto. (Milenijumski razvojni cilj 1- Iskorijeniti ekstremno siromaštvo i glad)

• Ukoliko bi u Keniji žene koje se bave poljoprivredom dobile isto obrazovanje kao muškarci istih godina, njihov urod kukuruza, graha i crnog graha porastao bi i do 22 procenta. (Milenijumski razvojni cilj 3-Promovirati jednakost žena i osnažiti žene )

• Dijete koje rodi majka koja zna čitati ima 50 posto više šanse da preživi duže od 5 godina, a u supsaharskoj Africi su se, prema nekim procjenama, 2008. godine mogli spasiti životi oko 1,8 miliona djece da su njihove majke imale barem srednjoškolsko obrazovanje (Milenijumski razvojni cilj 4-Smanjiti smrtnost djece)

• U Burkini Faso, majke sa srednjoškolskim obrazovanjem imaju dva puta više izgleda na siguran porod u zdravstvenoj ustanovi nego majke koje uopće nemaju obrazovanja. (Milenijumski razvojni cilj 5-Poboljšati zdravstveno stanje majki)

• U Malaviju, udio žena koje znaju da se rizik od prenosa HIV-a može smanjiti uzimanjem lijekova tokom trudnoće je samo 27 posto među ženama koje nemaju nikakvo obrazovanje, dok je kod žena koje imaju srednjoškolsko obrazovanje taj postotak 59. (Milenijumski razvojni cilj 6-Borba protiv HIV/AIDS-a, malarije i drugih bolesti)

U periodu od postavljanja Milenijumskih razvojnih ciljeva u 2000. godini, značajan napredak je postignut u ostvarivanju kvalitetnog osnovnog obrazovanja za sve.
U Tanzaniji je početkom decenije u osnovnu školu išlo manje od polovine djece školskog uzrasta. Danas gotovo sva djeca pohađaju nastavu u osnovnoj školi. U Indiji u 2008. godini u školu nije išlo 5,6 miliona djece, a očekuje se da se do 2015. godine taj broj smanji na oko 750 000. 

Uprkos ovim značajnim rezultatima, međunarodna zajednica još nije na tragu ispunjenja obećanja da se u 2015. postigne kvalitetno obrazovanje za sve. U mnogim slučajevima je postignut napredak u upisu u škole na račun kvaliteta obrazovanje, dok su zanemareni drugi obrazovni ciljevi kao što su njega i obrazovanje u ranom djetinjstvu, opismenjavanje, obrazovanje omladine i odraslih, te razvoj životnih vještina. 
“Općenito je postignut napredak u nastojanju da svi dobiju osnovno obrazovanje. Međutim, države donatori sada moraju usmjeriti pažnju na obrazovanje djece koja žive u državama zahvaćenim sukobom ili nestabilnim državama. Radi se o ogromnom udjelu od 69 miliona djece i tu nema napretka” rekla je Jasmine Whitbread, izvršni direktor organizacije Save the Children. “To je ogroman gubitak potencijala koji se mora spriječiti.”

Još uvijek postoje  ogromni propusti u pristupu obrazovanju i u pogledu udjela djece koja zapravo završe osnovno obrazovanje. Velika nejednakost na osnovu pola, pripadnosti narodu, nivoa prihoda, jezika ili invaliditeta još uvijek predstavlja jednu od najznačajnijih prepreka u postizanju cilja da svi završe osnovno obrazovanje.  Ukoliko se trenutni trendovi nastave, 2015. će biti čak 56 miliona djece koja ne pohađaju školu. U 2008, 72 od 184 zemalje za koje postoje podaci nisu postigle paritet polova u osnovnom obrazovanju.
Očekuje se da će u Nigeriji, u kojoj je najviše djece koja ne idu u školu (8.6 miliona u 2007.) u 2015. još uvije biti 8.3 miliona takve djece. U supsaharskoj Africi svake godine oko 38 miliona djece prestane sa školovanjem. 

Na sastanku će se apelirati na svjetske državnike da razmisle o većem investiranju u obrazovanje time što bi doprinijeli popunjavanju sredstava koja nedostaju u iznosu od 16 milijardi $ koji je potreban da se postigne cilj da svi dobiju osnovno obrazovanje. S obzirom na to da je do roka za ispunjavanje milenijumskih ciljeva ostalo svega pet godina, neophodno je da se odmah pređe sa riječi na djela. 
Dojmljivi dokazi da je obrazovanje ključno za postizanje svih milenijumskih ciljeva predstavljeni su na izložbi o pokazateljima i podacima o obrazovanju pod nazivom “Education Counts”  u organizaciji UNESCO-a koja će u sjedištu Ujedinjenih nacija biti otvorena do 20. novembra.

Više informacija moguće je dobiti od:

Ali Willis, Ured njenog visočanstva, Sheikha Mozah bint Nasser al Missned
Tel: + 1 678 823 5900     E-mail: awillis@hho.gov.qa


Shimali Senanayake, UNICEF Media, New York
Tel: + 1 917 265 4516 E-mail: ssenanayake@unicef.org


Sue Williams, UNESCO Media, Paris 

Tel: + 33 (0) 1 45 68 17 06  E-mail: s.williams@unesco.org

Eileen Burke, Save the Children, Media, New York
Tel:  + 203 216 0718
E-mail: eburke@savechildren.org

External links open in a new window and take you to a non-UNICEF web site.

 

 

 

 

Partnerske organizacije

 

 


Search:

 Email this article

unite for children