Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Tokovi i perspektive predškolskog odgoja i obrazovanja

Učesnici seminara na Jahorini

Sarajevo, 04.09. 2010.g.: Jučer je, na Jahorini, završen dvodnevni seminar „Tokovi i perspektive u predškolskom odgoju u svijetu i kod nas“, u organizaciji UNICEF-a,  u sklopu projekta „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH - SPIS“.
Seminaru su prisustvovali predstavnici pedagoških zavoda, ministarstava obrazovanja, pedagoških fakulteta i odgajatelji iz cijele BiH.
Ciljevi seminara bili su: predstaviti priručnike „Pravo na igru“ i „Učimo živjeti zajedno u miru, od ranog djetinjstva“, razmijeniti iskustva različitih aktera u predškolskom odgoju i obrazovanju, te inicirati stručni dijalog sa akademskom zajednicom u BiH o tokovima i perpektivama predškolskog odgoja.
Preporučeno je da akademska zajednica počne promišljati o filozofiji odgoja u odnosu na društvo u kojem živimo, kao i unaprijediti saradnju unutar akademske zajednice. Jedan od zaključaka bio je da se unaprijedi kvalitet predškolskog odgoja i obrazovanja putem stručnog usavršavanja odgajatelja za primjenu predstavljenih priručnika.
„Jedno od pitanja na koje je potrebno odgovoriti je kako povećati obuhvat djece u predškolskom obrazovanju. Zabrinjavajuća činjenica je da više od 90 posto djece u BiH iako ima pravo , nema i pristup predškolskom obrazovanju“, rekla je Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH, naglašivši opredjeljenje UNICEF-a da uz pomoć Evropske komisije, Vlade Norveške i odjela Vlade Velike Britanije za međunarodnu saradnju pomaže unapređenju programa ranog rasta i razvoja.
Tokom seminara naglašena je i važnost međusektorske saradnje u unapređenju kvaliteta i obuhvata predškolskog odgoja i obrazovanja, približavanja predstavnika akademske zajednice i odgajatelja, te kontinuirani rad na podizanju svijesti javnosti o značaju ranog rasta i razvoja.

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children