Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

POČELA KAMPANJA «ZA PRAVIČNO OBRAZOVANJE»

Projekcijom filma Djeca/Children redateljice Aide Begić zvanično je promovirana kampanja «Za pravično obrazovanje» koju vode organizacije koje se bave dječijim pravima u BiH. Filmska priča pokazuje dječija razmišljanja unutar podijeljenog bh. društva, generiranog i kroz obrazovni sistem koji je nedovoljno razvijen za različitosti. Film je snimljen u okviru inicijative pod nazivom Za pravično obrazovanje u BiH koju su pokrenule tri organizacije: Save the Children Norway, Regionalni ured za jugoistočnu Europu, UNICEF i Fond otvoreno društvo BiH (FOD) u saradnji sa partnerskim organizacijama Media plan institutom, Mediacentrom i COI Step by Step. 
 
 
 
U uvodnom izlaganju prisutnima se u ime pokretača inicijative obratila Dobrila Govedarica, izvršna direktorica FOD-a BiH koja je rekla da je cilj kampanje skrenuti pažnju javnosti na stanje u bh. obrazovnom sistemu i mogućim implikacijama lošeg obrazovanja na društvo u cjelini. «Pravično obrazovanje je pravo svakog djeteta na jednak pristup obrazovanju bez obzira na njegove sposobnosti, status, etničku, vjersku ili drugu pripadnost i utemeljeno je na univerzalnim ljudskim vrijednostima», dodala je Govedarica.

 

Nakon projekcije filma redateljica Aida Begić je rekla da film govori o vrlo osjetljivoj temi: obrazovanju. Snimljen je kako bi ukazao na trenutno stanje u Bosni i Hercegovini i potaknuo na razmišljanje i diskusiju. Kampanja se sastoji od niza koordiniranih akcija na promociji kvalitetnog obrazovanja u medijima, među političarima i u nevladinom sektoru.

 

Trailer možete pogledati na http://www.youtube.com/watch?v=_mUIsJH-H18

 
 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children