Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Anthony Lake - Novi Izvršni direktor UNICEF-a

Mr. Anthony Lake

New York/Sarajevo, 03. maj 2010.

Anthony Lake, šesti u nizu izvršnih direktora UNICEF-a, 1. maja je stupio je na službenu dužnost. Na to mjesto donosi više od 45 godina iskustva u javnoj i međunarodnoj službi."Uzbuđen sam što se priključujem UNICEF-u. Veselim se radu s osobljem i mnogim partnerima na unapređenju prava djece svugdje u svijetu," kazao je Lake svog prvog dana u uredu.

Nakon konsultacija s UNICEF-ovim Izvršnim odborom, Lakea je imenovao Generalni sekretar  UN-a, Ban Ki-moon. Pri najavi imenovanja 16. marta, Generalni sekretar  je dodao kako Lake sa sobom donosi "bogato iskustvo stečeno tokom duge i istaknute karijere u vladi Sjedinjenih Američkih država."

Lake je sarađivao s vođama i donosiocima odluka širom svijeta. Kao savjetnik za nacionalnu sigurnost (1993. – 1997.) predsjednika SAD-a Billa Clintona i kao direktor za planiranje politike Ministarstva vanjskih poslova SAD-a za vrijeme Carterove administracije (1977. – 1981.), upravljao je širokim spektrom pitanja vanjske politike, nacionalne sigurnosti, humanitarne pomoći i razvoja. Od 2007. do 2008. godine, radio je kao viši savjetnik za vanjsku politiku u predsjedničkoj kampanji Baracka Obame.


"Mir i sigurnost su temelji svijeta dostojnog djece. Ratovi ne ubijaju samo djecu – oni šire bolesti i uništavaju privredu. Zapravo, stvarni mir se ne ogleda u diplomatskom dokumentu, već u sigurnim i zdravim životima djevojčica i dječaka Ako poboljšamo njihove živote danas, pomažemo im naslijediti bolje sutra," izjavio je Lake.

Lake je snažan pobornik Milenijumske deklaracije i Milenijumskih razvojnih ciljeva. "U svojoj srži, Milenijumski ciljevi razvoja nose priliku da se najranjivijoj djeci svijeta osigura postizanje njihovih punih potencijala– bilo kroz unapređenje zdravlja majki i djece, ostvarivanje jednakosti djevojčica i dječaka u obrazovanju ili iskorjenjivanje gladi. Imamo puno posla pred sobom do 2015., u razdoblju u kojem smo se obavezali ispuniti Milenijske ciljeve, ali i nakon toga. Vjerujem da ćemo u tome i uspjeti – uz političku potporu, dobre strategije, odgovarajuća ulaganja i angažman globalne zajednice," kazao je Lake.

Lakeove veze s UNICEF-om su dugotrajne. Devet godina je služio u Upravnom odboru američkog Fonda za UNICEF, između ostalog i kao Predsjednik Odbora od 2004. do 2007. Pod njegovim predsjedanjem, Fond je doživio značajan rast u prikupljenim sredstvima i restrukturiranju osoblja i misije.

Diplomirao je na Harvardu i Princetonu, te stekao doktorat pri Školi za javne i međunarodne poslove "Woodrow Wilson". Uz to, Lake je do stupanja na dužnost u UNICEF-u bio počasni predavač diplomatije na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu. Oženjen je, ima troje djece i petoro unučadi.

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children