Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Odgovor na hitne potrebe nakon poplava za škole u Srednjobosanskom kantonu

© UNICEF/BHG/2010
Direktor škole u Mehurićima, gosp Sifet Mulalić objašnjava opasnost u slučaju da voda poplavi električne instalacije u podrumu

Kao odgovor na hitne potrebe posebno fokusirane na djecu, nakon poplava u januaru 2010 u Srednjobosanskom kantonu, UNICEF je nabavio potopne pumpe za 4 škole (u Gornjem Vakufu/ Uskoplju, Novoj Biloj i Mehurićima kod Travnika i Donjem Vakufu), kao i pumpu za centralno grijanje za školu u Mehurićima u Općini Travnik.
Direktori škola iskazali su svoju zahvalnost za doonaciju, koje može biti korištena u slučaju ponovnih poplava u proljetnom periodu.

© UNICEF/BHG/2010
Drektorica škole u Novoj Biloj, gđa Žuljević zadovoljna je donacijom

„Bez ove pumpe, sistem centralnog grijanja u našoj školi ne bi mogao funkcionirati. To bi uzrokovalo skraćivanje ili čak otkazivanje nastave u slučaju ekstrmnih hladnoća. U ovoj školi, podrum je poplavljen svaki put kada se snijeg otapa ili kad kiša pada nekoliko dana. Kada bi nivo vide u podrumu porastao više od 1 metra, električne instalacije bi bile poplavljene, što je izuzetno opasna prijetnja.“ – objašnjava Sifet Mulalić, direktor škole u Mehurićima.
Škola „Nova Bila“ dobila je samo pumpu za ispumpavanje vode u slučaju poplava. Direktorica, Nada Žuljević objašnjava da je ovo bilo veoma potrebno. U školi je u vrijeme naše posjete bila u toku rekonstrukcija prostorija (podova i zidova) oštećenih u nedavnim poplavama.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children