Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

UNICEF apelira za hitnu pomoć Haitiju

@unicef NYHQ

UNICEF-OV APEL ZA POMOĆ HAITIJU

Port-au-Prince/New York/Sarajevo, 16. januar 2010.


Svakom trećem stanovniku Haitija trenutačno je potrebno pružiti pomoć – pitku vodu, hranu, lijekove i sklonište.

UNICEF je jučer zatražio pomoć svjetske zajednice u iznosu od 120 milijuna dolara kako bi osigurao dostatna sredstva za pomoć djeci i porodicama u Haitiju.
Pomoć je očajnički potrebna. Preko stotinu hiljada mrtvih, a još ih je više povrije]eno, dok se još uvijek ne zna tačan broj nestalih osoba. Među teško pogođenim stanovništvom je oko dva miliona djece.

Najkritičnije – pitka voda

Od zemljotresa koji je pogodio Haiti 12. januara, prvi prioritet na terenu je bila potraga i spašavanje osoba koje su ostale pod ruševinama te liječnička pomoć. UNICEF je svoje napore usmjerio na osiguravanje pitke vode i sanitarnih uslova, kao i hrane koja će pomoći oporavak dojenčadi i male djece, medicinske potrepštine i privremena skloništa koje su također hitno potrebna. Pitka voda i sanitarni uslovi ključni su u razdoblju nakon zemljotresa kako bi se spriječilo širenje bolesti i dijareja.

Pristigla pomoć je krenula u distribuciju, u čemu sudjeluju lokalne zajednice. Očekuje se ubrzanje dostave pomoći kako ista bude stizala u Dominikansku Republiku i Haiti. No prijevoz humanitarne pomoći u najgore pogođena područja je dodatan izazov za osoblje na terenu. Dodatno, tu je pitanje sigurnosti dostave hrane i pomoći koje će se rješavati uz pomoć snaga Ujedinjenih naroda koje će osigurati sigurnu dopremu pomoći za one kojima je to najpotrebnije.

Susjedima je priskočio u pomoć Jimani, grad na granici s Haitijem. Stalni val vozila hitne pomoći dovozi ranjene Haićane u ovaj granični grad koji je postao ključan u dostavi pomoći međunarodne zajednice. Jimani je naime tranzitno mjesto za sve potrepštine koje UNICEF i drugi šalju u Haiti. Bolnica u Jimaniju je preplavljena pacijentima i tamošnje se osoblje bori s rastućim brojem ranjenih.

Tableta za prečišćavanje 5 litara vode košta jedan cent.

I vi možete pomoći, donirajte još danas. Svaki cent se broji.

http://www.supportunicef.org/site/pp.asp?c=9fLEJSOALpE&b=1023561

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children