Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

m:tel i UNICEF BiH u partnerstvu za „Najbolji početak za svako dijete“

Telekom Srpske (M:Tel) i UNICEF u Bosni i Hercegovini udružili su se u okviru podrške inicijativi „Najbolji početak za svako dijete“, koja za cilj ima poboljšati uslove ranog rasta i razvoja djece, posebno onih iz najugroženijih skupina. Partnerski ugovor podrazumijeva donaciju M:tel-a UNICEF-u, u iznosu od 80,000 KM, kao i promociju i prihod od humanitarne telefonske linije 1412, u okviru kampanje M:tela „Uložite u sebe, pomozite drugima“. M:Tel je pozvao sve pretplatnike da se i sami uključe u kampanju, vlastitim donacijama. UNICEF će sav prihod iskoristiti za otvaranje još dva centra za rani rast i razvoj, na lokalitetima koje će preporučiti nadležna državna i entitetska ministarstva. Prioritet će biti dat lokacijama na kojima se bilježi veća stopa siromaštva i socijalne ugroženosti stanovništva, a posebno djece.

Inovativni model brige o djeci – Centar za rani rast i razvoj, nudi multisektorski pristup podizanju djece, te veliki broj usluga roditeljima i djeci, uzrasta od 0-10 godina, sa posebnim fokusom na prve 3. Kampanja „Najbolji početak za svako dijete“ naglašava značaj koje prve godine života imaju na dalji fizički, psihički, kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj svakog djeteta. Posebnost ovog projekta je u tome da ga zajednički finansiraju UNICEF, DFID, EU i Vlada Norveške, uz podršku općina, uključenih u projekat „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH“. Opštinske vlasti su prihvatile da obezbijede prostor, te preuzmu finansiranje centara, nakon  prvih 6 mjeseci, a UNICEF će sa partnerima omogućiti opremanje centara, te obuku osoblja i volontera koji će raditi u centrima.

„UNICEf je pokrenuo ovu inicijativu sa donatorskim sredstvima, dovoljnim za otvaranje samo 4 centra. No s obzirom da smo prepoznali veliki  značaj ovakve inicijative, odlučili smo se da po prvi put započnemo sakupljati sredstva unutar BiH, u saradnji sa komercijalnim sektorom, kako bi obuhvatili što više lokacija širom zemlje. Mnogo je djece u BiH koja su uskraćena za adekvatnu njegu u ranom djetinjstvu, što čini očiglednom potrebu za otvaranje ovakvih centara. Ono što želimo postići je da toj djeci damo jednake prilike za razvoj i stoga smo veoma zahvalni M:telu, koji je to prepoznao i podržao.“, rekla je Florence Bauer, Predstavnica UNICEF-a u BiH.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo, što je upravo m:tel ponosni partner Unicefa u akciji „Najbolji pocetak za svako dijete”. Naša kampanja pod nazivom “Uložite u sebe, pomozite drugima” ima za  cilj prikupljanje što više novca za Integrisane centre za djecu i roditelje, koji će pod pokroviteljstvom Unicefa, biti otvoreni širom BiH. Smatramo da sva djeca, i ona iz socijalno ugroženih porodica, kojih je nažalost zaista mnogo, imaju pravo na najbolji početak.m:tel je  odlucio da, pored kampanje i kratkog humanitarnog broja, UNICEF-u donira i iznos od 80 000 KM. Nadamo se da ce zahvaljujuci ovoj donaciji, neki dragi mališani biti srecniji i nasmijaniji. " - Predrag Ćulibrk, generalni direktor m:tel-a.

UNICEF svojim komercijalnim partnerima nudi jedinstvenu mogućnost povezivanja sa vodećom i najprepoznatljivijom organizacijom za zaštitu djece u svijetu, te priliku da se uključe u poboljšanje dječijeg razvoja, zdravlja, obrazovanja i zaštite.

Ovom prilikom, UNICEF je pozvao i druge društveno odgovorne kompanije da investiraju u budućnost ove zemlje, investirajući u rano djetinjstvo.


[Web link]

External links open in a new window and take you to a non-UNICEF web site.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children