Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Edin Džeko imenovan prvim Ambasadorom UNICEF-a u BiH

Sarajevo, Novembar 2009. – U povodu proslave 20. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, Gospodja Florence Bauer, šefica Ureda UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu, imenovala je Edina Džeku, napadača nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i njemačkog Wolfsburga, Ambasadorom UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Osim što je uspješan sportista, omiljen u zemlji i inostranstvu, Edin Džeko je pokazao veliku posvećenost djeci i mladima, posebno najugroženijim kategorijama.

“Kao dijete koje je odrastalo u ratu, veoma dobro znam šta znači djetinjstvo narušeno izbjeglištvom, siromaštvom, nasiljem i strahom. Tako da mi je ogromna čast dobiti priliku da se na ovaj način stavim u službu UNICEF-a, odnosno sve one djece, koja i danas, žive pod pritiskom siromaštva i nasilja, i čija su prava na zaštitu, zdravlje, obrazovanje, ugrožena.” rekao je ovom prilikom Edin Džeko. “Volio bih reći svima onima koji me prepoznaju kao sportaša, fudbalera, da nas sve očekuju mnogo važnije utakmice, koje samo zajedno možemo dobiti. Ako je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu, onda su dječija prava najvažnija glavna stvar. Imam puno prilika da me javnost sluša i moj zadatak će i ubuduće biti da ljude podsjećam na to.” dodao je Džeko.

Tako se Edin Džeko priključio mreži od preko 200 Ambasadora UNICEF-a u cijelom svijetu. Ambasadori UNICEF-a su poznate ličnosti iz oblasti kulture, umjetnosti i sporta, koji su pokazali interes da svoj talenat iskoriste kako bi pomogli poboljšanju životnih uslova djece, žena, mladih i porodica. Oni pomažu UNICEF-u u procesima zagovaranja, sakupljanja sredstava i implementaciji programa, te prenošenju poruke o misiji i vrijednostima za koje se UNICEF zalaže.

Prvi zadatak Edina Džeke, kao Ambasadora UNICEF-a, biće da pomogne promociju prava svakog djeteta na najbolji početak.

 

 

 

 

Foto esej

Fotografije


Search:

 Email this article

unite for children