Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Priče o školama po mjeri djeteta – Šta smo naučili tokom procesa promjene u obrazovanju

U sklopu konferencije “Budućnost je u našim rukama – mi smo učitelji!“ – UNICEF i Centar za obrazovne inicijative „Step by Step“  prezentirali su koncept škola po mjeri djeteta i  promovirali knjigu „Priče o stvaranju škola po mjeri djeteta“.

Prošlo je šest godina kako je započela implementacija metodologije škole po mjeri djeteta u Bosni i Hercegovini. Tokom ovog perioda, mnogi nastavnici osnovnih i srednjih škola su uspješno vodili najmanje jednu generaciju đaka i učenika od najmanjih do viših razreda osnovnih pa čak i srednjih škola. Također, veliki broj nastavnika tek počinju da preispituju sopstvene prakse i nastoje da uvedu određene izmjene. Ova knjiga predstavlja zbirku priča o implementaciji koncepta i metodologije škola po mjeri djeteta, kao i naučene lekcije, što može biti od velike vrijednosti u procesu promjene u sistemu obrazovanja.

“Stekli smo mnogo iskustva međutim, kao što svi znamo, čovjek ne uči iz iskustva već iz razmišljanja o iskustvu. Zbog toga je sada vrijeme da zajednički razmislimo o ličnim i profesionalnim iskustvima koja su nas promijenila i doprinijela da postanemo ono što smo danas.“ – izjavila je Radmila Rangelov-Jusović, direktorica Centra za obrazovne inicijative „Step by Step“.

UNICEF i „Step by Step“ su zabilježili promjene i određena zapažanja u vezi sa izazovima sa kojima se susreće obrazovni sektor, kao i relevantna rješenja koja su osmišljena.
 
“Vjerujemo da šira javnost može uživati u ovim pričama i naučiti nešto iz ovih priča i primjera koji proizilaze iz nastavnih praksi, te se nadamo da će ova usporedba iskustava, kao i način na koji smo pristupili zahtjevima za modernizaciju nastavnih praksi, omogućiti korisne savjete i ideje onima koji su uključeni u sam proces ili koji namjerevaju da budu uključeni u taj proces u budućnosti.“ – izjavila je Anne-Claire Dufay, zamjenica predstavnice UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.


UNICEF predano radi da svako dijete, bez obzira na okolnosti, ima obezbijedjeno kvalitetno i sigurno obrazovanje utemeljeno na dječijim pravima. Sa tom idejom napravljen je jedan sveobuhvatan, multidisciplinaran i dinamičan obrazovni model koji ima za cilj da pomogne školama da izgrade sigurno i zdravo okruženje koje može da odgovori na specifične potrebe svakog djeteta. U proteklih šest godina, pristup "Škole po mjeri djeteta" je postao glavni model putem kojeg UNICEF skupa sa svojim partnerima promovira kvalitetno obrazovanje. Model Škole po mjeri djeteta je u biti veoma jednostavan: Škole treba da rade u najboljem interesu djeteta. Obrazovno okruženje mora biti sigurno i zdravo, škola mora imati obučene nastavnike, adekvatne resurse, te odgovarajuće fizičke, emocionalne i socijalne uslove za proces učenja i podučavanja. Ne postoji recept kako bi se skola napravila "po mjeri djeteta". Model može biti različit od zemlje do zemlje ali zajednički imenitelj za sve je fokus na obrazovanje usmjereno na dijete. Prije šest godina 74 škole ukrcale su se na jedan uzbudljiv, izazovan i na momente težak put zvan - stvaranje Škola po mjeri djeteta u BiH.

Amela Mešić, nastavnica iz Orašja, u jednoj od priča u knjizi je napisala: „Moj profesionalni moto je, u životu je bitno učiti, ali još bitnije je način na koji učimo“. U našim predavanjim leži ključ uspjeha za svako dijete. Međutim, teško je predavati sam, bez saradnje i pomoći. Moji najbolji partneri do sada, u ovom velikom, odgovoronom i interesantnom poslu su roditelji i moji đaci.“Priče koje su napisali nastavnici o različitim elementima koncepta, o njihovim strahovima na početku, ponosu sa rezultatima, profesionalizmu, motivaciji i entuzijazmu – sve su sumirane u knjizi, koja je atraktivna literatura ne samo za stručnjake već i za širu javnost.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children