Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

Svjetska sedmica dojenja obilježena u Sarajevu

UNICEF/BHG/2009
© UNICEF/BHG/2009

Sarajevo, 5.august/kolovoz 2009 –  U povodu obilježavanja Svjetske nedjelje dojenja, od 1-7 avgusta 2009.g. Udruženje za unapređenje dojenja – IBFAN, nevladina organizacija DjeCa i UNICEF organizovali su uličnu promociju dojenja uz podjelu informativnih materijala i praktične savjete za buduće majke na promotivnom štandu u sarajevskoj pješačkoj zoni.

Moto ovogodišnje nedjelje dojenja je “Dojenje od životne važnosti za ishranu djece u kriznim situacijama – da li ste spremni?”. Isključivo dojenje tokom prvih šest mjeseci života, posebno u kriznim situacijama, kada su nedostupne čista voda, kvalitetne namirnice iIi lijekovi, doslovno spašava živote djece. Pored nutritivne, dojenje igra i zaštitnu ulogu, jer jača imunološki sistem novorođenčadi, štiteći ih od zaraznih bolesti i respiratornih infekcija, kao i od dehidracije, koje u uslovima krize mogu biti kobne.

“U posljednjih deset godina, u četrnaest zemalja pogođenih prirodnim katastrofama i ratovima, stopa dojenja porasla je i za 20%”, rekla je Ann M.Veneman, izvršna direktorica UNICEF-a.

U BIH svega 6% majki isključivo doji djecu tokom prvih šest mjeseci života, dok je stopa dojenja uz dohranu, tokom prve dvije godine života, znatno veća – i do 40%.U nastojanju da se ovi procenti povećaju, IBFAN i UNICEF u BIH kontinuirano promovišu dojenje i isključivo dojenje tokom prvih šest mjeseci života. Ove godine, akciji se pridružila i nevladina organizacija – udruženje roditelja DjeCa, a kao plod saradnje nastao je i promotivni foto esej o dojenju. Glavna prepreka samoodrživosti programa za promociju dojenja u BIH je agresivni marketing zamjena za majčino mlijeko /infant formule, i to što proizvođači koriste  nepostojanje zakonske regulative u zemlji, koja bi adekvatno regulisala i spriječila kršenje Koda i pomogla promoviranje dojenja.

Svjetska nedelja dojenja se obilježava u preko 120 zemalja širom svijeta, uz pomoć UNICEF-a i partnera, uključujući Svjetski savez za promociju dojenja i Svjetsku zdravstvenu organizaciju
Jedan od prioriteta UNICEF-a svakako je podrška dojenju u kriznim situacijama, kada neadekvatna ishrana novorođenčadi može doprinijeti povećanju smrtnosti.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children