Info centar

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

Novosti

Reportaže

 

Imunizacija spašava živote djece

UNICEF želi potvrditi da imunizacija spašava živote djece i da  roditelji treba da razgovaraju o zdravlju svoje djece, uključujući i pitanja imunizacija i vakcina, sa svojim pedijatrima.

UNICEF uvijek nabavlja vakcine od proizvođača koji imaju certifikat Svjetske zdravstvene organizacije, što znači da su prošli kroz rigorozne kontrole kvaliteta proizvodnje i sigurnosnih standarda. Kao što su UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija u više navrata naglasili, Globalni savjetodavni komitet o sigurnosti vakcina (GACVS) je potvrdio da nema dokaza toksičnosti za dojenčad, djecu ili odrasle koji su izloženi tiomersalu iz vakcina.
“Svi navodi i netačne informacije, kojima se narušava proces imunizacije u zemlji mogu ugroziti zdravlje hiljada djece, ako ne i više.” – rekla je Anne-Claire Dufay, vršiteljica dužnosti Predstavnice UNICEF-a u Bosni i Hercegovini. “Entitetska ministarstva zdravstva, te Zavod za javno zdrvstvo i Institut za zaštitu zdravlja blisko sarađuju sa UNICEF-om u sprovedbi procesa imunizacije is vi partneri su uvijek spremni odgovoriti na novinarska pitanja, kako bi se roditelji i porodice uvjerili u ispravnost procesa imunizacije.” – dodala je.

UNICEF podsjeća roditelje da su bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama veoma ozbiljne i još uvijek neiskorjenjene u svijetu, ugrožavajući i odnoseći živote miliona djece. Imunizacija stoga predstavlja najuspješniji i najjeftiniji način očuvanja javnog zdravlja. Zdravstveni eksperti procjenjuju da je zahvaljujući vakcinama spašeno oko 20 miliona života u proteklih dvadeset godina.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children