Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

UNICEF i ove godine partner Kids Festivala

unicef BiH
© UNICEF BiH
Posjetioci su na radionici imala priliku pogledati jednominutne filmove, koje su snimila djeca iz cijele BiH

Aida Šunje za UNICEF BiH

Za hiljade mališana iz cijele Bosne i Hercegovine početak mjeseca juna već godinama je rezervisan za posjetu Olimpijskom centru Zetra u Sarajevu. Razlog? Kid’s festival, najveći događaj namjenjen djeci i omladini u Jugoistočnoj Evropi sa oko 40 hiljada posjetilaca.

Partner ovog šestodnevnog Festivala petu godinu zaredom je i UNICEF BiH.

"Vrlo nam je drago što i ove godine učestvujemo na Kid's Festivalu i čvrsto podržavamo moto Festivala „Svi različiti, svi jednaki“. Ova godina je posebno važna za UNICEF, jer proslavljamo dvadesetogodišnjicu donošenja Konvencije o pravima djeteta. Znamo koliko je važno provoditi vrijeme sa djecom, slušati ih i razgovarati s njima o pitanjima koja su im važna. Ne smijemo zaboraviti da ljudska prava započinju sa dječijim pravima. Djeca su sva različita i sva jednaka“ kazala nam je Anne Claire Dufay, predstavnica UNICEF-a u BiH.

UNICEF BiH ove je godine angažirao brojne domaće i strane volontere te na svom štandu organizirao radionice na temu “Škola prijatelj djece” kroz koju je dnevno prošlo i do petsto učesnika uzrasta od 7 do 14 godina. Učesnicima radionice prvo su pušteni kratki jednominutni filmovi, snimljeni u okviru projekta “Škole i zajednice po mjeri djeteta” da bi nakon toga mališani i sami dobili priliku da objasne šta pojam “škola prijatelj djece” za njih predstavlja. Mnogi od njih bili su u dilemi – napisati ili nacrtati svoje ideje.     

Za jedanaestogodišnjeg Alena iz Viteza dileme nije bilo. Uradio je oboje – nacrtao školu i uz nju napisao i svojih devet želja. Među željama našla se i nova školska tabla, veća učionica, drveće u dvorištu, te sportska dvorana.

Kako nam je kazao UNICEF-ov volonter, Thorsten Peters, po završetku Festivala bit će prikupljeni radovi nastali tokom radionica, a najbolji od njih bit će nagrađeni te iskorišteni u UNICEF-ovim publikacijama.

Uz radionice UNICEF je na Festivalu postavio i Zid dječijih želja na kojem su posjetioci mogli napisati šta žele promijeniti u Bosni i Hercegovini. Djeca su znatiželjno prilazila zidu da bi on nakon tek nekoliko minuta bio ispunjen stotinama želja. Zid želja će naknadno biti predan Parlamentu BiH, te izložen u holu zgrade Parlamenta, u sklopu obilježavanja dvedesetogodišnjice Konvencije o pravima djeteta.

Uz nekoliko tipičnih dječijih želja (“škola bez matematike”), ostale su ipak bile inspirativnije.

“Želimo da sva djeca imaju ista prava, da srednje škole i fakulteti budu besplatni kako bi ih svi mogli priuštiti. Uz to, želimo da odlični učenici dobivaju besplatne udžbenike” napisali su Emin i Eman, učenici osmog razreda iz Sarajeva.

Da su djeca i više nego zainteresovana za ovakve vidove aktivnosti, potvrdila nam je i direktorica Festivala, Susanne Prahl:

“Djeca postavljaju pitanja. Interesuju se. Oni su budućnost ove zemlje, a na nama, odraslima je da se postaramo da se njihova prava poštuju.”
   

 

 
Search:

 Email this article

unite for children