Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada označava potrebu iskorjenjivanja najgorih oblika izrabljivanja

ŽENEVA, 12.06.2009. godine – Na desetu godišnjicu Svjetskog dana borbe protiv dječjeg rada, UNICEF se pridružuje svojim partnerima u pozivu na akciju radi iskorjenjivanja siromaštva koje vodi dječjem radu. Poboljšanje pristupa kvalitetnom obrazovanju, naročito za djevojčice koje žive u siromašnim i ruralnim sredinama, predstavlja ključni element jednog sveobuhvatnog i djelotvornog pristupa rješavanju ovog problema.
 
Širom svijeta većina od procijenjenih 100 miliona djevojčica koje učestvuju u dječjem radu obavljaju slične poslove kao i dječaci, ali često trpe i dodatne nedaće i suočavaju se sa posebnim rizicima. Pored toga, djevojčice su izuzetno često izložene nekim od najgorih oblika dječjeg rada, te često rade na mjestima koja se ne vide, skrivene iza zidova tvornica, duboko u poljima ili iza vrata vlastitih domova.
 
«Mnoge djevojčice rade iste vrste poljoprivrednih i fabričkih poslova kao i dječaci, ali one nose teže breme jer rade više sati neplaćeno kod kuće kao i na drugim mjestima,» istaknula je Susan Bissell, Šefica odjela za dječju zaštitu UNICEF-a. «Ono što javnost ne vidi jesu kućni poslovi koji se obavljaju u drugim domaćinstvima – a to mlade djevojčice izlaže drugim opasnostima i rizicima.»

Na odluku porodice da djevojčice pošalju u školu utječu kulturni i socioekonomski faktori. Djevojčice, naročito one koje su ušle u pubertet, mogu se suočiti sa drugim ograničavajući faktorima kao što su sigurnost na putu do škole ili nedostatak adekvatne opskrbe vodom i sanitarnih prostorija u školama.

Prema navodima Međunarodne organizacije rada (MOR), najgori oblici dječjeg rada obuhvataju običaje kao što su prodaja ili trgovina djecom, prisilno regrutovanje djece vojnika, korištenje ili nuđenje djece radi prostitucije ili pravljenja pornografskih sadržaja, kao i korištenje, podvođenje ili nuđenje djece radi nelegalnih aktivnosti ili bilo kojih drugih aktivnosti koje mogu naškoditi djeci.

U najnovijem globalnom izvještaju MOR-a o dječjem radu navodi se da je u 2004. godini 126 miliona djece bilo uključeno u opasan rad koji ugrožava sigurnost, zdravlje i razvoj djeteta. Upravo su najugroženije kategorije kao što su djevojčice, siročad, etničke ili manjinske kategorije ili djeca uličari – većina vanškolske populacije – oni koji se izrabljuju.
 
«Obrazovne institucije djeci pružaju sigurno okruženje, ali kada porodica mora izabrati da li u školu poslati dječaka ili djevojčicu, često su djevojčice te koje ne budu izabrane,» istaknula je Bissell. «Unaprjeđenje školstva za djecu iz siromašnih zajednica, osiguranje dostupnosti fleksibilnih i kvalitetno finansiranih obrazovnih programa za djecu koja rade i drugu marginaliziranu djecu, te ukidanje školarine u osnovnim školama predstavljaju načine za eliminaciju uvjeta koji mogu voditi dječjem radu.»

U 2000. godini ostvareno je partnerstvo između UNICEF-a, IKEA-e i Vlade Indije radi uklanjanja krajnjih uzroka dječjeg rada u području Indije u kojem je zastupljena proizvodnja podnih prekrivača. Kroz ovo partnerstvo implementiran je program u 500 sela u regiji Istočni Uttar Pradesh u Indiji kojim je omogućeno da 80.000 vanškolske djece stekne obrazovanje. Nakon toga su IKEA i UNICEF nastojali da prošire obuhvat projekta na više sela u područjima Uttar Pradesha gdje se proizvode tepisi i predmeti od metala, kao i na područja Andhra Pradesha gdje se proizvodi pamuk i pamučno sjeme.

Napredak ostvaren zadnjih godina u smislu jačanja pristupa obrazovanju i smanjenja dječjeg rada mogao bi se izjaloviti zbog trenutne globalne ekonomske i finansijske krize koja ugrožava ostvarivanje daljeg napretka. Mada je većina zemalja postigla milenijumski razvojni cilj univerzalnog osnovnog obrazovanja, u brojnim drugim zemljama, naročitom onim u Subsaharskoj Africi, stope upisa i pohađanja osnovne i srednje škole i dalje su niske.

Isto tako, cilj eliminacije spolnih razlika u osnovnom i srednjem obrazovanju je daleko od postizanja. UNICEF ističe da sva djeca – što znači i djevojčice – imaju pravo na obrazovanje. Djevojčice koje su stekle obrazovanje imaju veće šanse da izbjegnu siromaštvo i da osiguraju da i njihova vlastita djeca budu obrazovana, čime se izbjegava pojava dječjeg rada u budućnosti. Ova godina isto tako predstavlja i 20. godišnjicu Konvencije o pravima djeteta.

Napomena: Navedene brojke preuzete su iz izvještaja Međunarodne organizacije rada.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children