Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Sedmica imunizacije u Bosni i Hercegovini

UNICEF BiH
Imunizacija - civilizacijsko dostignuće

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Institut za zdravlje Republike Srpske uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a., zajednički su obilježili Evropsku sedmicu imunizacije od 27. aprila do 2. maja 2009.godine, kroz niz aktivnosti, koje su za cilj imale naglasiti značaj imunizacije i smanjiti negativan utjecaj anti-vakcinalnog pokreta u BiH.

Centralni događaj, bio je okrugli sto pod nazivom „Imunizacija – civilizacijsko dostignuće“, koji je po prvi put okupio zdravstvene radnike i novinare. Nakon diskusije, uslijedio je i trening o kriznoj komunikaciji za zdravstvene radnike, a potom pres konferencija i podjela materijala o imunizaciji.

Anti-vakcinalnipokret u BiH, nedavno je ponovo iznio optužbe na račun UNICEF-a i entiteskih zavoda, tvrdeći da su vakcine, donirane 2002.godine, imale negativan utjecaj na zdravlje djece. Iako takvi navodi nikada nisu dokazani , imali su veliki utjecaj na smanjenje stope vakcinirane djece.

" Godišnji prosjek od 0,01 prijavljenih nus pojava na cijepljenje, pokazuje ispravnost nabavljenih vakcina. Ipak, usljed pritiska došlo je do sumnje i kod liječika koji cijepe i kod roditelja", kazala je Jelena Ravlija, EPI koordinator federalnog Zavoda za javno zdravstvo na okruglom stolu o ovoj temi.

U diskusiji otvorenoj nakon njenog izlaganja doktorica Amira Skaka, je značaj imunizacije pokazala je vrlo ilustrativnim primjerom iz rata. "Na početku rata, 1992. godine, imali smo stopu imunizacije od 99 posto i u ratu nismo imali niti jednu epidemiju", rekla je Skaka.

Dr. Smail Zubčević, neuropedijatar iz Kliničkog centra u Sarajevu, rekao je kako su za gubljenje povjerenja roditelja u imunizaciju velikim dijelom krivi i pedijatri.
"Problem je nedostatak komunikacije između pedijatra i roditelja. Pedijatri danas imaju po stotinu pacijenata dnevno koji čekaju da im se pruži neka vrsta zdravstvene usluge, tako da im za svakog pacijenta preostanu po tri i po minute, a to vrijeme svakako nije dovoljno da se provede u razgovoru sa roditeljem " dodao je Zubčević.

"Vrijeme u kojem živimo se znatno promjenilo i razlikuje se od vremena u kojem smo svi mi odrasli, istakla je novinarka RTRS-a Jelena Lugonja-Kisić, U moje vrijeme se podrazumjevalo da će mene moji roditelji bez imalo razmišljanja odvesti pedijatru zbog vakcinacije. Danas smo svi mi izloženi velikom broju različitih informacija koje govore i za i protiv vakcine, a sa druge strane izgubili smo oslonac u pedijatru kojeg su roditelji imali ranije, u prošlosti. Sasvim je  logično da ću kad pročitam nešto protiv vakcine, razmisliti da li da odvedem svoje dijete na vakcinaciju. Znači ja sam svakako ZA vakcinaciju, ali to zahtjeva da se odnos od strane ljekara prema roditeljima mora promjeniti, da to bude isti pasivni odnos ljekar-pacijent kao što je to bilo prije dvadeset i više godina ", dodala je Lugonja-Kisić

Marin Kvaternik, epidemiolog i bivši ministar zdravstva RS-a, rekao je " Danas vakcinišemo protiv bolesti koje zbog vakcinacije  nikada i ne vidimo. Sumnja u vakcine mora postojati - ali nećemo reći struja ubija i prestati je koristiti".

Zlatko Vučina, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prezentirao je edukativne materijale za roditelje, zdravstvene radnike i novinare koji sadrži osnovna pitanja i odgovore na temu imunizacije.

Radni dan prvog dana Evropske sedmice imunizacije završen je konferencijom za novinare na kojoj su prezentirani zaključci diskusije i najavljen ostatak aktivnosti  obilježavanja sedmice imunizacije. Plan je da se slični okrugli stolovi i treninzi održe u svim regijama u BiH, te da se postigne konzistentnost u komunikaciji između zdravstvih radnika i novinara i unaprijedi kvalitet u izvještavanju novinara kada je riječ o imunizaciji.


Za UNICEF:

Semir Mujkić

 

 
Search:

 Email this article

unite for children