Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Imunizacija spašava živote

Sarajevo, 30. Mart 2009. – UNICEF odlučno odbija navode gospođe Jagode Savić, objavljene u medijima, kojima se implicira da uvezene vakcine ugrožavaju živote djece u Bosni i Hercegovini.
UNICEF uvijek nabavlja vakcine od proizvođača koji imaju certifikat Svjetske zdravstvene organizacije, što znači da su prošli kroz rigorozne kontrole kvaliteta proizvodnje i sigurnosnih standarda. Kao što su UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija u više navrata naglasili, Globalni savjetodavni komitet o sigurnosti vakcina (GACVS) je potvrdio da nema dokaza toksičnosti za dojenčad, djecu ili odrasle koji su izloženi tiomersalu iz vakcina.
“Svi navodi i netačne informacije, kojima se narušava proces imunizacije u zemlji mogu ugroziti zdravlje hiljada djece, ako ne i više.” – rekla je Anne-Claire Dufay, Vršiteljica dužnosti Predstavnice UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

UNICEF podsjeća roditelje da su bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama veoma ozbiljne i još uvijek neiskorjenjene u svijetu, ugrožavajući i odnoseći živote miliona djece. Imunizacija stoga predstavlja najuspješniji i najjeftiniji način očuvanja javnog zdravlja. Zdravstveni eksperti procjenjuju da je zahvaljujući vakcinama spašeno oko 20 miliona života u proteklih dvadeset godina.

SZO i UNICEF podvlače da su DTP vakcine koje sadrže tiomersal (koje je proizveo CSL Australija) donirane Bosni i Hercegovini od strane UNICEF-a u 2002. godini, prošle nezavisni pregled SZO da bi se osigurala njihova sigurnost i efektivnost i da su proizvedene u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Sve informacije, uključujući procedure kontrole uvezenih vakcina, koje se koriste u državnim programima imunizacije, lista certificiranih proizvođača, te regulativa vezana uz imunizaciju, dostupni su javnosti na sljedećem linku
www.who.int/immunization_standards/vaccine_quality

 

 
Search:

 Email this article

unite for children