Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Nema dokaza o toksičnosti za dojenčad, djecu ili odrasle izložene tiomersalu iz vakcina

Globalni savjetodavni komitet o sigurnosti vakcina (GACVS), ekspertno kliničko i naučno savjetodavno tijelo, uspostavila je Svjetska zdravstvena organizacija za razmatranje pitanja sigurnosti vakcina od potencijalne globalne važnosti.
Globalni savjetodavni komitet o sigurnosti vakcina (GACVS) je prvi put procijenio pitanje sigurnosti tiomersala na posebnom sastanku u augustu/kolovozu 2000. godine, te nastavlja kontrolirati sigurnosni aspekt vakcina koje sadrže tiomersal kako se javljaju novi dokazi. U njihovom pregledu (na sastanku 6.-7. juna/lipnja 2006. godine) potvrđen je ranije doneseni zaključak Komiteta da nema dokaza toksičnosti kod dojenčadi, djece ili odraslih koji su izloženi tiomersalu iz vakcina.
GACVS je održao svoj osamnaesti sastanak u Ženevi, Švicarska, tokom 18.-19. juna/lipnja 2008. godine. Na ovom sastanku razmotreno je pitanje korištenja vakcina koje sadrže tiomersal kod prijevremeno rođenih i dojenčadi rođene sa malom težinom. Na osnovu predstavljenih podataka, GACVS ostaje pri stavu da nema dokaza koji bi podržali bilo kakvu promjenu u preporukama SZO po pitanju vakcina koje sadrže tiomersal i vakcinacije dojenčadi rođene sa malom težinom gdje je to indicirano.

SZO i UNICEF podvlače da su DTP vakcine koje sadrže tiomersal (koje je proizveo CSL Australija) donirane Bosni i Hercegovini od strane UNICEF-a u 2002. godini, prošle nezavisni pregled SZO da bi se osigurala njihova sigurnost i efektivnost i da su proizvedene u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

SZO i UNICEF bi željeli da ponove izjavu Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Vladi Federacije Bosne i Hercegovine,  Vladi Republike Srpske, Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i građanima Bosne i Hercegovine o njihovoj punoj podršci jačanju programa imunizacije i osiguranju zdrave i sretne budućnosti za svako dijete u Bosni i Hercegovini.

Zajednička izjava za medije Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, 24.decembar/prosinac 2008

 

 
Search:

 Email this article

unite for children