Info centar

Ured za komunikacije - kontaktirajte nas

Publikacije

INFO CENTAR: Novosti i resursi

Reportaže

 

Tri studije pokazuju štetne pojave u bh obrazovnom sistemu

Od 2006. do 2008. godine organizacije Save the Children, Unicef i Fond Otvoreno društvo realizovale su tri odvojena istraživanja o obrazovanju u Bosni i Hercegovini. U četvrtak, 11. decembra 2008. povodom Dana ljudskih prava, održana je konferencija pod nazivom „BiH na putu ka EU: Obrazovanje nezamjenjivi ključ za stabilnu budućnost” na kojoj su predstavljeni rezultati sva tri istraživanja. Na Konferenciji su predstavljeni i diskutovani rezultati tri ključna istraživanja o tekućim pitanjima obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Radi se o istraživanju ‘Diskriminacija djece u B-H školi’ koje je proveo Save the Children Norway za jugoistočnu Evropu, pregledu udžbenika pod nazivom ‘Obrazovanje u BiH: Šta podučavamo našu djecu?’ Fonda Otvoreno društvo i istraživanje UNICEF-a 'Podijeljene škole'.

U preliminarnim rezultatima istraživanja „Podijeljene škole u BiH” koje je proveo UNICEF  između ostalog se navodi da su razlike u BiH veoma naglašene i da postoje različita mišljenja o svim važnim pitanjima u vezi sa obrazovanjem. Očito je da „dvije škole pod jednim krovom“ nisu jedini problem obrazovanja, nego da postoje i drugi problemi kao što je sprovođenje velikog broj nastavnih programa, nepoštivanje zakona i strah da bi zajedničko obrazovanje za djecu različitih nacionalnosti moglo voditi gubitku nacionalnog identiteta. Tu su pitanje jezika na kome se sprovodi nastava, jednake upotrebe oba pisma, vjeronauke kao kulturološke ili jednokonfesionalne  izobrazbe. Tu su i strahovi od asimilacije, gubitka identiteta, nasilništva ili lične sigurnosti. Takođe je očito da postoji debalans između nade da bh društvo može biti bolje nego što je sada, i straha da može biti  i gore ako se nešto promijeni.

Save the Children je kroz svoje istraživanje Diskriminacija djece u B-H školi nastojao sagledati stavove učenika i nastavnika o diskriminaciji i njenim negativnim efektima, da li je primjećuju, te kakva je razlika između stavova nastavnika i učenika o ovom pitanju. Istraživanje je pokazalo da su nastavnici daleko svjesniji od učenika o štetnosti diskriminacije, ali je dva puta manje primjećuju (svaki dvadeseti) nego učenici (svaki deseti). Svaki osmi učenik, često i redovno, izbjegava aktivnosti sa učenicima drugih nacija. S druge strane, svaki deseti nastavnik smatra da treba formirati posebne škole za pripadnike svake nacije, dok se za to zalaže svaki četvrti učenik.

Istraživanja Fonda Otvoreno društvo u okviru projekta „Obrazovanje u BiH: Šta učimo našu djecu?”, koja su obuhvatila oko 2000 roditelja i učenika diljem BiH, te 146 udžbenika za osnovnu i srednju školu iz predmeta: maternji jezik i književnost, historija/povijest, geografija/zemljopis i vjeronauka, pokazuju da ciljevi za obrazovanje koji su postavljeni u zakonima i strateškim dokumentima u BiH nisu preneseni u praksu, strukturu i sadržaje. Konkretno, to znači da obrazovanje u BiH ne priprema mlade ljude za život u multikulturnom društvu u duhu ljudskih prava i pripadništva BiH kao njihovoj političkoj zajednici, niti je u skladu sa principima jednakosti i demokratije. U udžbenicima „nacionalne grupe predmeta” država BiH je marginalizirana, fokus je stavljen na učenje kulture samo jednog naroda, dok se selektivna nacionalna historija/povijest stvara i podučava u školama.

 

 

 

 

Dodatni materijal:prezentacija preliminarnih rezultata UNICEF-ovog istrazivanja "Podijeljene škole"

[PDF]
(PDF documents require Acrobat Reader to view.)

Dodatni materijal: govor predstavnice UNICEF-a

Konferencija
Bosna i Hercegovina na putu ka EU:
Obrazovanje kao nezamjenjivi ključ za stabilnu budućnost
Sarajevo, 11.12.2008. godine

Obraćanje June Kunugi, predstavnice UNICEF-a
u Bosni i Herzegovini


[PDF]
(PDF documents require Acrobat Reader to view.)
Search:

 Email this article

unite for children