Djeca

Stvarnost u kojoj žive djeca Bosne i Hercegovine

Milenijumski razvojni ciljevi i djeca u BiH

Milenijumski razvojni ciljevi i djeca svijeta

 

Region CEE/CIS - Milenijumski razvojni ciljevi za sve

Većina zemalja i teritorija Centralne i Istočne Evrope i Zajednice nezavisnih država (CEE/CIS) su na putu da ostvare mnoštvo milenijumskih razvojnih ciljeva za djecu i žene do 2015. godine. Glavne izazove predstavljaju smrtnost djece, te prevencija i zaštita osoba zaraženih HIV/AIDS-om, na koje će u velikom broju zemalja biti teško odgovoriti. Podaci za regiju su pozitivni, a neke od zemalja bilježe najbolje rezultate vezane za razvoj u svijetu.

Ovakvo stanje rezultat je nekoliko reformskih talasa koje su vlade predvodile u posljednje dvije decenije kako bi se izborile sa uticajem ekonomskih i socijalnih tranzicija na djecu i žene. Zahvaljujući njima, kao i milionima roditelja i zajednica, regija je prevazišla neke od najtežih posljedica ubrzane liberalizacije socijalnih i ekonomskih sistema, a taj napredak vezan za djecu, iako neujednačen, koristio je mnogima.

Međutim, postaje sve jasnije da u ovim reformama veiki dio populacije biva izostavljen. Sve veći broj žena i djece čija se prava krše postaje marginalizovan i isključen.

Većina zemalja u regiji već gotovo deset godina bilježi dvocifreni ekonomski rast. Ipak, postoji 160 miliona ljudi u CEE/CIS koji se smatraju ugroženima budući da žive sa manje od 5 dolara dnevno.  Broj djece koja su lišena roditeljskog staranja nije opao, a u većini slučajeva je i porastao: 1,3 miliona djece je trenutno bez roditeljskog staranja i žive u različitim zamjenskim porodicama, a oko 600 000 njih u zavodima. Regija bilježi jednu od najvećih stopa samoubistava i nezaposlenosti među mladim ljudima. Najveća stopa porasta slučajeva HIV/AIDS-a u svijetu postoji u CEE/CIS, gdje trenutno živi 3,7 miliona intravenoznih uživalaca droge, što predstavlja jednu četvrtinu njihovog ukupnog broja u svijetu. Za veliki broj ugrožene djece i porodica, HIV je postao sinonim za život obilježen stigmom i isključenošću.

Ovo su jasni pokazatelji duboko ukorijenjenih problema isključenosti iz socijalnih usluga, marginalizacije i velike diskriminacije određenih populacija i grupa. Koristi koje proizilaze iz ekonomskog rasta i društvenog razvoja ne pomažu djeci etničkih manjina, onima sa invaliditetom i onima koji žive u ruralnim i marginalnim urbanim područjima. Na primjer, u nekim zemljama djeca iz romskih zajednica imaju 8,5 puta manju šansu da ostvare pristup obrazovanju u djetinstvu u odnosu na djecu koja pripadaju opštoj populaciji, dok je neto stopa upisa romskih djevojčica u osnovne škole malo ispod 60%, dok je kod opšte populacije ova stopa gotovo univerzalna.

Iskustva iz drugih dijelova svijeta pokazuju da socijalna isključenost i značajna marginalizacija koji sada postoje u CEE/CIS imaju tendenciju da se do te mjere ukorijene da ovi faktori mogu predstavljati realnu prepreku ostvarivanju mnogih milenijumskih razvojnih ciljeva. Istraživanja takođe pokazuju da će vjerovatno doći do preokreta u oblasti dobrobiti djece i žena.

 

 

 

 

KLJUČNI PODACI – Pokazatelji socijalne isključenosti i nejednakosti u Regionu CEE/CIS

MILENIJUMSKI RAZVOJNI CILJEVI ZA SVE
Obuhvatanje socijalno isključene populacije
Ključni podaci - pdf


[PDF]
(PDF documents require Acrobat Reader to view.)
Search:

 Email this article

unite for children