Lajme dhe media

Komunikatat për shtyp

 

Komunikatat për shtyp

UNICEF shënon 70 vite punë të palodhur për fëmijët më në nevojë të globit
Organizata më e madhe botërore për fëmijët u themelua më 11 dhjetor 1946 për të ndihmuar dhe sjellë shpresë për fëmijët që vuanin në rrënojat e Luftës së Dytë Botërore

Tiranë 14 dhjetor 2016 – Në 70 vjetorin e themelimit, UNICEF-i feston progresin e bërë për fëmijët e globit dhe kërkon urgjent për të ndihmuar miliona fëmijë, jeta dhe e ardhmja e të cilëve janë të rrezikuara nga konfliktet, krizat, varfëria, pabarazia dhe diskriminimi.

UNICEF prezanton Fushatën për Sigurinë e Fëmijëve në Internet #hapnisytë për ta bërë internetin më të sigurt për fëmijët dhe adoleshentët

Tiranë, 9 dhjetor 2016 - UNICEF-i në Shqipëri, me mbështetjen e Qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar, prezanton një fushatë të re të quajtur #Hapnisytë, duke u përqëndruar te fëmijët si përcjellësit më të mirë të mesazhit, për t’i DHËNË FUND dhunës në internet. Në shkallë botërore, një në tre përdorues të internetit është fëmijë. UNICEF-i synon të shtojë zërat e adoleshentëve, për të ndihmuar në trajtimin e dhunës në internet, shfrytëzimit dhe abuzimit, si edhe për të garantuar që fëmijët gëzojnë përfitimet, që sjell interneti dhe përdorimi i celularëve. Fushata, do të prezantohet sot në shkollën  “Ahmet Gashi” në Laprakë, Tiranë.   

Kuvendi i Shqipërisë nis konsultimet publike për projekt-Kodin e Drejtësisë Penale për të Miturit

TIRANË, 21 nëntor 2016 — Për të shënuar 27-vjetorin e miratimit të Konventës së OKB-së mbi të Drejtat e Fëmijëve, Kuvendi i Shqipërisë, në bashkëpunim me UNICEF prezantoi sot për konsultim publik projekt-kodin e Drejtësisë Penale për Fëmijët.Konsultimi i pare në një tryezë të rrumbullakët u zhvillua sot ne zyrat e Kuvendit të Shqipërisë solli se bashku juriste, eksperte, studiues dhe aktiviste nga qeveria, legjislativi, gjyqesori, institucionet e kontrollit publik, bota akademike, shoqeria civile dhe bashkesia nderkombetare.

Vajzat shpenzojnë 160 milionë orë më shumë se djemtë duke bërë punët e përditshme në shtëpi, deklaron UNICEF       

NJU JORK – Tirana, 11 tetor 2016 – Sipas një raporti të prezantuar nga UNICEF para Ditës Ndërkombëtare të Vajzave më 11 tetor, vajzat e moshës 5 deri në 14 vjeç shpenzojnë 40 për qind më shumë kohë, ose 160 milionë orë në ditë në punë shtëpie të papaguara dhe për mbledhjen e ujit dhe druve të zjarrit krahasuar me djemtë e moshës së tyre.

Të gjithë fëmijët gëzojnë të drejtën për arsim gjithëpërfshirës

Tiranë, 13 shtator 2016 – Me rastin e ditës së parë të shkollës, UNICEF i uron çdo dhe të gjithë fëmijëve në Shqipëri një vit akademik të suksesshëm. Për të shënuar këtë ditë, ekipi i UNICEF vizitoi këtë mëngjes shkollën ”Androkli Kostallari” në Tiranë, që është një shkollë pioniere e arsimit gjithëpërfshirës me 603 nxënës, nga të cilët 10 për qind e përbëjnë fëmijët e komunitetit rom dhe ata me aftësi të kufizuara. Shkolla ka qenë pjesë e projektit për arsim gjithëpërfshirës, i mbështetur nga UNICEF, që synon të zhvillojë kapacitetet dhe aftësitë e mësuesve, në mënyrë që djemtë dhe vajzat me aftësi të ndryshme të mund të mësojnë të gjithë së bashku.

UNICEF: Rreth 50 milion fëmijë të “çrrënjosur” nga vendet e tyre në të gjithë botën

28 milion janë zhvendosur me forcë nga konflikti dhe dhuna brenda dhe përtej kufijve

NJU JORK, 7 shtator 2016 – Në të gjithë botën rreth 50 milion fëmijë janë çrrënjosur nga vendet e tyre, dhe 28 milion prej tyre janë zhvendosur me forcë nga shtëpitë e tyre për shkak të konflikteve që nuk janë nisur nga ata, ndërsa miliona të tjerë kanë migruar me shpresën për të gjetur një jetë më të mirë dhe më të sigurt. Shpesh të traumatizuar nga konfliktet dhe dhuna prej së cilës po largohen, ata përballen me rreziqe të tjera përgjatë rrugëtimit të tyre, përfshirë rrezikun e mbytjes gjatë kalimit të deteve, atë të kequshqyerjes dhe dehidratimit, trafikimit, rrëmbimit, përdhunimit, si dhe vrasjes. Në vendet që përshkojnë dhe në vendet e tyre të mbërritjes, ata shpesh përballen me ksenofobi dhe diskriminim.

BE dhe UNICEF zgjerojnë partneritetin për të mbrojtur më mirë të drejtat e fëmijës në Evropën Juglindore

Më shumë partnerë bashkohen për t’i dhënë fund dhunës ndaj fëmijëve dhe për të promovuar përfshirjen sociale të fëmijëve me aftësi të kufizuara në shoqëri
 
GJENEVË/BRUKSEL, 4 gusht 2016 – Bashkimi Evropian (BE) dhe UNICEF kanë zgjeruar partneritetin e rëndësishëm rajonal që synon të mbrojë fëmijët nga dhuna dhe t’i përfshijë fëmijët me aftësi të kufizuara më mirë në shoqëri.
 
Që prej vitit 2011, UNICEF dhe BE kanë punuar së bashku me vendet që janë aktualisht në procesin e anëtarësimit në BE, si Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Serbia dhe Turqia. Ky partneritet po zgjerohet tashmë duke përfshirë Kosovën, Malin e Zi dhe Ish-Republikën Jugosllave të Maqedonisë.

Qeveritë nxiten për të bërë zgjedhjet e duhura tani për të ndryshuar fatin e fëmijëve më vulnerabël- thotë UNICEF 

Varfëria, analfabetizmi dhe vdekjet e hershme presin fëmijët më të disavantazhuar në Evropën Qendrore dhe Lindore dhe Azinë Qendrore

GJENEVË/TIRANE, 28 qershor 2016 — Fëmijët në Evropën Qëndrore dhe Lindore dhe Azinë Qendrore po paguajnë çmimin për progresin e pabarabartë dhe të padrejtë në rajon – ata kanë shumë gjasa që të jenë të varfër dhe më vulnerabël sesa të rriturit, deklaroi sot UNICEF-i, në prezantimin e një raporti të ri.

Dhënia fund e punës së fëmijëve ofron mundësi për të mos i lënë fëmijët pas dore – deklaron UNICEF-i në Ditën Botërore kundër Punës së Fëmijëve

Tiranë, 12 qershor 13, 2016 – Rreth 11 për qind e fëmijëve të moshës 5 deri 17 vjeç – 168 milionë fëmijë – punojnë në botë. Në Shqipëri, numri i fëmijëve (kryesisht Romë), që punojnë ose lypin në rrugë dhe që janë objekt i formave më të këqija të shfrytëzimit, mbetet i lartë.

Festojmë Ditën e Fëmijëve në Shqipëri duke i thënë: Jo shfrytëzimit, abuzimit dhe neglizhimit të fëmijëve!

Tiranë, 1 qershor, 2016 – Festimi i Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve në Shqipëri mblodhi së bashku Ministrinë e Mirëqenies Sociale dhe Rinisë, Agjencinë e Shteti për Mbrojtjen e të Drejtëve të Fëmijës, UNICEF-in dhe partnerë të tjerë për t’i kujtuar institucioneve, prindërve dhe shoqërisë se të drejtat e të gjithë fëmijëve duhet të mbrohen dhe promovohen kudo dhe kurdoherë përmes angazhimit dhe pjesëmarrjes aktive të çdo pjesëtari të shoqërisë.

Imunizimi është një nga investimet e shëndetit publik më të suksesshme dhe me kosto efektive që ne mund të bëjmë për brezat e ardhshëm

Tiranë, 25 prill 2016 – Java Botërore e Imunizimit organizohet çdo vit në fund të muajit prill për të promovuar përdorimin e vaksinave që shpëtojnë jetë për të gjithë fëmijët – veçanërisht për ata që janë vazhdimisht të përjashtuar. Ky aktivitet organizohet nga UNICEF, partnerët për imunizimin, qeveritë dhe organizatat e shoqërisë civile kudo në botë.

Investoni në mbrojtjen sociale më të mirë për fëmijët në vështirësi – thotë UNICEF

GJENEVË/Tirana 20 prill 2016 — Sipas një Raporti të ri të prezantuar sot nga UNICEF, fëmijët që po lihen pas dore nga shoqëria përfitojnë më shumë kur shtetet investojnë në mbrojtjen sociale më efektive.

Dita Ndërkombëtare e Romëve

Tiranë, 8 prill 2016 - Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Romëve, UNICEF bën thirrje për veprime më të fuqishme nga të gjithë qytetarët shqiptarë, për të respektuar të drejtat e njeriut për fëmijët, gratë dhe familjet Rome. 

Marrëveshja e re BE-Turqi për refugjatët dhe migrantët mund t’i lërë fëmijët në rrezik: UNICEF
 
GJENEVË, 22 mars 2016 – Sot, UNICEF-i shprehu shqetësimin se marrëveshja ndërmjet BE-së dhe Turqisë, që do të hyjë në fuqi këtë javë, nuk trajton nevojat humanitare urgjente të 19,000 fëmijëve refugjatë dhe migrantë të ngecur në Greqi.

UNHCR, UNICEF prezantojnë qëndrat Blu për të rritur më tej mbrojtjen për fëmijët dhe familjet në lëvizje përgjatë Evropës

GJENEVË, 26 shkurt, 2016 – Si pjesë e përpjekjes së përbashkët për të rritur mbrojtjen për numrat në rritje të fëmijëve dhe personave të tjerë me nevoja të veçanta që mbërrijnë në Evropë, UNHCR, Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Refugjatët, dhe UNICEF-i po krijojnë qendra të veçanta për mbështetje për fëmijët dhe familjet përgjatë rrugëve më të përdorura për migrimin në Evropë.

Qeveria shqiptare e angazhuar, për mbrojtjen e fëmijëve nga abuzimi dhe shfrytëzimit seksual online, përmes ndërgjegjësimit dhe sigurisë në internet

Tiranë, 9 shkurt 2016 – Ministria e Inovacionit dhe Administratës Publike, Ministria e Arsimit dhe Sportit, Ministria e Mirëqenies Sociale dhe Rinisë, në bashkëpunim me UNICEF-in dhe Qendrën për Mbrojtjen e të Drejtave të Fëmijëve në Shqipëri (CRCA), organizuan Konferencën Kombëtare për Sigurinë e Fëmijëve në internet. Kjo konferencë u organizua falë mbështetjes së Qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar. 

Seria e studimeve të publikuara nga revista mjekësore “The Lancet” ofron prova të qarta se ushqyerja e fëmijëve me qumësht gjiri shpëton jetë – UNICEF

Ushqyerja me qumësht gjiri ul vdekshmërinë te fëmijët dhe mundësinë për t’u prekur nga kanceri i gjirit dhe ai cervikal te nënat
Një seri studimesh të publikuara nga revista mjekësore “The Lancet” ofron prova të qarta se ushqyerja me qumësht gjiri mund të shpëtojë rreth 820,000 fëmijë në vit, ku 9 nga 10 fëmijë, janë foshnja nën 6 muaj.

UNICEF: Më shumë gra dhe fëmijë kërkojnë sigurinë në Evropë

Gjenevë, 2 shkurt 2016 – Për herë të parë që prej fillimit të krizës së refugjatëve dhe migrantëve në Evropë, tani ka më shumë fëmijë dhe gra që shpërngulen krahasuar me meshkujt në moshë madhore, bën me dije UNICEF.

Në Ditën Botërore të Emigracionit, UNICEF-i deklaron se fëmijët kanë nevojë për zgjidhje urgjente dhe solidaritet 

Deklaratë nga Marie-Pierre Poirier, Koordinatorja Speciale e UNICEF-it për krizën e Refugjatëve dhe Emigrantëve në Evropë

Gjenevë, 18 dhjetor 2015 – "Viti 2015, do të mbahet mend gjatë për pamjet prekëse të një djali të vogël i cili u gjet i pajetë përmbys në anë të detit – dhe ai ishte një prej shumë fëmijëve të tjerë që u gjetën të pajetë përpara dhe pas tij. Ishte një vit gjatë të cilit me qindra mijëra fëmijë dhe familjet e tyre morën rrugën në një odise shprese për të ardhur në Evropë duke lënë pas tmerret e përjetuara. Ishte viti i zhvendosjes masive të njerëzve. Dhe duket sikur s’ka të mbaruar."

DITA BOTËRORE E FËMIJËVE: JEPUNI FËMIJËVE NË LËVIZJE NJË SHANS TË DREJTË
Pabarazia, dhuna dhe abuzimet me të drejtat janë forca shtytëse pas krizës së refugjatëve dhe emigrantëve në Evropë

GJENEVË, 20 nëntor 2015 – Rreth 14 milionë fëmijë dhe adoleshentë në Siri, Irak dhe Afganistan përballen çdo ditë me luftë, konflikte dhe padrejtësi, duke rritur krizën e refugjatëve dhe emigrantëve në Evropë. 

Një raport i ri, 'Për çdo fëmijë, një shans i drejtë: Premtimi i barazisë', i prezantuar sot nga UNICEF-i – Dita Botërore e Fëmijëve – tregon se bota mbetet ende një vend shumë i padrejtë për fëmijët më të varfër dhe të disavantazhuar, pavarësisht përparimeve të mëdha që prej miratimit të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve në vitin 1989. Sot, në Evropë, fëmijët refugjatë dhe emigrantë janë ndër më të disavantazhuarit nga të gjithë fëmijët.

Shqipëria drejt hartimit të Kodit të Ri të Drejtësisë për të Miturit

Tiranë, 17 nëntor, 2015 - Ministria e Drejtësisë dhe UNICEF Shqipëri, në bashkëpunim me Zyren e UNICEF në Gjeorgji dhe Projektin e BE-së për Drejtësine Penale në Gjeorgji, organizuan një vizitë studimore dhe tryezë të rrumbullakët ndërmjet Gjeorgjisë dhe Shqipërisë me Zëvendësministrat e të dy vendeve, deputetë, profesionistë të fushës së drejtësisë, shoqërinë civile dhe komunitetin ndërkombëtar lidhur me drejtësinë për të miturit, me synim krijimin e një klime mbështetëse në Shqipëri për hartimin e nje Kodi të ri për Drejtësinë për të Miturit në Konflikt me Ligjin, si dhe për përgatitjen e komunitetit të juristëve shqiptarë për sfidat që do të paraqesë zbatimi i tij.

Fëmijët viktima të dhunës shumë rrallë kanë akses në sistemin e drejtësisë, deklaron UNICEF-i

Tiranë, 5 Nëntor 2015 — Në mënyrë që të kuptohen sa më mirë faktorët që mbështesin apo pengojnë aksesin e barabartë të fëmijëve në sistemin e drejtësisë, Organizata Ndërkombëtare për Zhvillimin e Ligjit (IDLO), në partneritet me UNICEF-in, kreu një studim në Shqipëri, Gjeorgji, Kirgistan, dhe Mal të Zi. Rezultatet e këtij kërkimi, paraqesin një vështrim më të thellë në realitetin e këtyre vendeve, shqetësimeve dhe qasjeve, si edhe ndihmojnë në identifikimin e rekomandimeve efektive dhe të përshtatshme kulturore dhe të qëndrueshme, për politikat dhe programet në rajon.

Grupi Parlamentar “Miqtë e Fëmijëve”, merr masa për mbrojtjen dhe respektimin e të drejtave të fëmijëve në Shqipëri

Tiranë, 4 Nëntor 2015 – Një grup parlamentarësh, të quajtur "Miqtë e Fëmijëve", do të mblidhen sot në Parlament, për të dëshmuar rolin jetik që luajnë udhëheqësit parlamentarë, në avancimin e të drejtave të fëmijëve në Shqipëri. Takimi, synon të sigurojë dialog konstruktiv me institucionet shtetërore, organizatat e shoqërisë civile dhe aktorëve kyç, se si parlamenti shqiptar, duhet të punojnë ngushtë me qeverinë, për të trajtuar promovimin e të drejtave të djemve dhe vajzave shqiptare, sidomos ata më të pambrojturit dhe që jetojnë në kushte të pafavorizuara.

Ushqyerja me gji dhe Ligji mbi Nxitjen dhe Mbrojtjen e të Ushqyerit me Gji

Tiranë, 27 Tetor 2015 – Ekspertët e Inspektoriatit Shtetëror Shëndetësor në Tiranë dhe rrethe, Ministria e Shëndetësisë, Instituti i Shëndetit Publik, Ministria e Bujqësisë, UNICEF  dhe Qendra për Fëmijëri të Shëndetshme, anëtare e IBFAN, janë mbledhur për të rritur ndërgjegjësimin mbi rëndësinë e krijimit të një mjedisi mbrojtës, ndaj të ushqyerit me gji dhe për të diskutuar mbi planet konkrete, për fuqizimin e vënies në zbatim dhe monitorimin e Ligjit mbi Nxitjen dhe Mbrojtjen e të Ushqyerit me Gji.

Vazhdon apeli i UNICEF–it, për të mbështetur fëmijët e refugjatëve dhe emigrantëve në Evropë

Duhen afërsisht, US$ 14.000.000 për t'u kujdesur për fëmijët në lëvizje

Gjenevë/New York, 25 Shtator 2015 - UNICEF po apelon për 14 milionë US$ për të ndihmuar refugjatet dhe fëmijët emigrantë në Evropë, nxitur dhe nga nje rritje prej 80% të numrit të fëmijëve në lëvizje drejt Evropës- shumica, duke i ikur konflikteve në Siri, Irak dhe Afganistan.

Duhen veprime të përbashkëta për fëmijët migrues- thotë UNICEF

New York/Gjenevë, 5 Shtator 2015 – Sipas UNICEF, para se të afrohet dimri Evropa ka një mundësi, për të mbrojtur dhe kujdesur dhjetëra mijëra fëmijë, që kërkojnë strehim.Rreth një e katërta e atyre që kërkojnë strehim në Evropë këtë vit janë fëmijë. Më shumë se 106,000 fëmijë kanë pretenduar azil brenda gjysmës së parë të vitit 2015, deri 75 për qind nga viti i kaluar.

Deklarata e Drejtorit Ekzekutiv të UNICEF-it, Anthony Lake në lidhje me fëmijët migrantë dhe krizën e refugjatëve në Evropë

New York, 3 Shtator 2015 – Pamjet e dhimbshme të trupave të fëmijëve që nxirren nga deti në brigjet e Evropës ... të mbytur në rimorkiot e kamionëve që kalojnë kufijtë ... të hedhur mbi telat me gjemba nga prindërit e dëshpëruar.

Kuvendi i Shqipërisë, vendos fëmijët në fokusin e Reformës së Sistemit të Drejtësisë

Tiranë, 31 Gusht 2015 – Komisioni i Posaçëm Parlamentar për Reformën në Sistemin e Drejtësisë, në bashkëpunim me UNICEF Shqipëri, i kushtoi një tryezë diskutimi drejtësisë miqësore për fëmijët dhe se si kjo mund të integrohet më mirë dhe të gjejë pasqyrim në Reformën që po ndërmerret në Sistemin e Drejtësisë. Kjo tryezë bashkoi ekspertë, intelektualë dhe aktivistë nga qeveria, legjislativi e gjyqesori, nga institucionet e kontrollit publik, fusha akademike, organizatat e shoqërisë civile dhe bashkësia ndërkombëtare. 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children